Με μια προσωπική αναφορά ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, που έφτασαν σε πέμπτη ημέρα (από δύο ημέρες που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν) μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη μέρα, ήταν κουραστικές για όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτές.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή των δηλώσεών του για την επίτευξη συμφωνίας ανέφερε ότι «έχω να μείνω άγρυπνος για δύο μέρες στη σειρά, μάλλον από τα 20 μου». Δείγμα του πόσο επίπονες ήταν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών μέχρι να καταλήξουν στην ιστορική, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί, συμφωνία.

«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. «Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ», πρόσθεσε.

«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Πηγή: thestival.gr