Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των μέτρων, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά

Η Ελλάδα είναι μία δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας

Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης» και υπογράμμισε:  

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας- νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Έχουμε στη διάθεσή μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη, που είναι το εμβόλιο. έχουν την πανδημία των ανεμβολίων. Οι επιδημιολόγοι μας έχουν πει πως θα κάνουμε όλοι το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο έχουν μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την ενέργεια

Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. 

Επιστρέψτε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Ζητήσαμε από Κομισιόν να αξιολογήσουμε πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσουμε τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνουμε και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες μεταβολές στις τιμές

Η χώρα μας προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον δεν μπορούμε να αγοράσουμε από ένα φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξηγείται στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο που θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: madata.gr