Στη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη σήμερα με τη Βουλγαρία για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε έναν ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ένας υπεράκτιος θαλάσσιος σταθμός 170.000 κυβικών μέτρων θα εγκατασταθεί 18 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Στις εγκαταστάσεις του, το αέριο που θα φτάνει σε υγρή μορφή, θα αεριοποιείται και μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού 24 χλμ θα συναντά το εθνικό δίκτυο του φυσικού αερίου. Από εκεί, μέσω μιας σειράς νέων διασυνδέσεων, θα διοχετεύεται στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

«Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν το αντικείμενο πολέμων σε περασμένους αιώνες, σήμερα είναι παράδειγμα του πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη και την οικονομική συνεργασία, προς όφελος όχι μόνο των δυο λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η διμερή αλλά και η βαλκανική συνεργασία «της δίνει μια σφραγίδα ευρωπαϊκή» ενώ πρόσθεσε ότι  εξασφαλίζει καθαρή και φτηνή ενέργεια σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο.

Αναφέρθηκε και στα γεωπολιτικά οφέλη της συμφωνίας λέγοντας ότι με τον νέο άξονα που δημιουργείται «επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των οδεύσεων φυσικού αερίου όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά και για την κεντρική Ευρώπη, που δεν θα έχει μια και μόνο πηγή ενέργειας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό της χαρακτήρα ως ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και θα πολλαπλασιάσει και την προσέλευση ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της.

Η Αλεξανδρούπολη με την επένδυση αυτή, ανοίγει τις πύλες της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ που έχουν εκφράσει ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του.

Μπορίσοφ: Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί πριν από λίγα χρόνια

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» τόνισε.

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της.

Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους. Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Φωτογραφία αρχείου INTIME

Πηγή: thestival.gr