O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, είπε ότι «καταρχάς ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες γιατί το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει, οφείλεις να κοιτάς τι δεν πήγε καλά και να προσπαθείς να το διορθώσεις. Ηταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και μια πολιτική πράξη».

«Η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, μπορεί να είναι επιχειρησιακές, πολιτικές μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίας και πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλά μετά από σκέψη. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Οι ευθύνες θα προσωποιηθούν όπου είναι εφικτό είπε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα αποδοθούν σε ανασχηματισμό και απέρριψε τις πρόωρες εκλογές.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση ανασχηματισμού να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως δεν πρόκειται να απαντήσει.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε πως είναι «μη επιλογή».

«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. «Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κοροναϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις πιστεύω με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, ωστόσο επεσήμανε πως έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. «Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η κλιματική κρίση είναι εδώ» δηλώνοντας έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές «βασικός μας στόχος» είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «δεσμεύτηκε ότι θα ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε». Τόνισε, δε, πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν άμεσα είναι γενναίες.

Μάλιστα, προανήγγειλε πως εντός των επόμενων μηνών θα γίνει η ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου.

Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν
Ερωτηθείς για τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς, είπε: «Ζήτησα καταρχάς συγγνώμη από τους πολίτες, διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Είναι και μία πολιτική πράξη, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Οφείλεις να δεις τι δεν πήγες καλά και να το διορθώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στον βαθμό που θα μπορούν αν προσωποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης».

Όπως είπε «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Δεν είναι μόνοι τους οι κάτοικοι της Εύβοιας
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως καταλαβαίνει αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι της Εύβοιας, διαμηνύοντας πως «δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον Σταύρο Μπένο -«έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια»- τον οποίο «ζήτησα να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο. «Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».

Χυδαία σπέκουλα για τις εκκενώσεις
Ερωτηθείς για την τακτική των εκκενώσεων και κατά πόσο αυτές συνέβαλαν, υποστήριξε πως χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. «Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα».

Αναρωτήθηκε, δε, πως «μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως, το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Περισσότερα από κάθε άλλη φορά τα εναέρια μέσα
Απαντώντας στην κριτική για τα εναέρια μέσα και τον σχεδιασμό επιχείρησής του, υποστήριξε πως «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα εγχώρια, θα ήθελα να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, από χώρες που ήρθαν να συνδράμουν την Ελλάδα μπροστά σε αυτή την οικολογική κρίση».

«Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων» τόνισε.

Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, «η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».

51 εκατ. για την πρόληψη πυρκαγιών
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα».

«Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, παρότι κάηκαν κάποια σπίτια, σώθηκε, γιατί είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αποκαθαρισμού. Αντίθετα, στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Οι υλοτόμοι καθάριζαν επί δύο μήνες την περιοχή.

» Αν έχουμε μάθει κάτι από αυτή τη σύγκριση. Βεβαίως, η πρόληψη είναι σημαντική, ωστόσο αυτό που δεν προφτάσαμε να ελέγξουμε ήταν η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη».

Άρα, όπως είπε, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην καταστολή, ήτοι να επενδύσουμε στην ενίσχυση του εναέριου στόλου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των πύρινων μετώπων από αέρος.

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και ανεμογεννήτριες
Ερωτηθείς αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως «αυτό θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη».

«Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλήσω για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ανυπόστατη συζήτηση κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που εξελίσσεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες.

«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια» υποστήριξε.

«Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα» πρόσθεσε.

Πηγή: madata.gr