Ενεργοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις μας για να γίνει το ΕΚΑΒ ακόμα αποδοτικότερο για τους εργαζόμενους του, αλλά και τους πολίτες, τόνισε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε τιμητική εκδήλωση για τους πεσόντες διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΚΑΒ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας στο πλαίσιο της ημέρας Θυσίας του Διασώστη»

 Τιμούμε σήμερα την ημέρα ,Θυσίας του Διασώστη με μεγάλη συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον αλλά και σεβασμό προς όλους οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μαχητές της πρώτης γραμμής που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ήμερες τον χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη.

Αναφερόμενος σε τραγικά περαστικά του παρελθόντος κατά τα οποία συνετρίβησαν ελικόπτερα του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών ο κ. Μητοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια μνήμη η οποία παράγει διδάγματα και συμπεράσματα: «Τα πρώτα αφορούν την αυταπάρνηση και το ήθος όσων μάχονται στις διασώσεις και σε κάθε επείγον περιστατικό υγείας ενώ στα δεύτερα αποτυπώνονται οι δυσκολίες, οι αντιξοότητες που διατρέχουν την καθημερινότητα του λειτουργήματός σας. Υπάρχει πάντως κι ένα τρίτο μήνυμα που εκπέμπει αυτή η μέρα κι αυτό δεν είναι άλλο από το μήνυμα της δράσης για ένα αποτελεσματικότερο αλλά και για ένα ασφαλέστερο ΕΚΑΒ».

«Η εμπειρία της πανδημίας επιβεβαίωσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ. Σε συνθήκες διαρκούς συναγερμού αλλά και επικίνδυνες για τη δική σας υγεία βρεθήκατε δίπλα σε όποιον χτύπησε η covid αλλά και σε κάθε άλλον ασθενή. Τα μέτρα της Πολιτείας είτε αυτά αφορούν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις είτε νέο προσωπικό και εξοπλισμό δεν ήταν παρά μια μικρή μόνο έκφραση ευγνωμοσύνης όλων μας» προσέθεσε.

«Η πιο έμπρακτη τιμή στη σημερινή επέτειο θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών καθώς απορρόφησε τις δομές του το παλιό εθνικό κέντρο υπηρεσιών υγείας και προχωρεί όπως ανέφερε και η αναπληρώτρια υπουργός  η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μια μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά. Τις οργανωτικές αυτές τομές πλαισιώνουν πολλές οριζόντιες δράσεις όπως η συνεργασία του κέντρο με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ώστε οι επεμβάσεις να είναι ταχύτερες, η ενεργοποίηση του 112, τόσου σωτήριου αριθμού επείγουσας ειδοποίησης κι ασφαλώς η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μέσα» είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στις δωρεές που έχουν γίνει για εναέρια μέσα και ασθενοφόρα.

«Διάσωση σημαίνει διασώστες ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «η πολιτεία θα είναι δίπλα σας με βάση τις δυνατότητες της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ και πρόσθεσε ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις αλλά και οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, λοιπό προσωπικό του ΕΚΑΒ, κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ.

Τιμούμε σήμερα την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» με μία μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, όμως με διάχυτη, με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη της Πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση -όπως μας θύμισε ο κύριος Πρόεδρος- καθιερώθηκε σε ανάμνηση της τραγικής απώλειας 5 ζωών στις 14 Ιανουαρίου του 2001: της γιατρού Σοφίας Μπεφόν, του νοσηλευτή Γιώργου Λεβεντζόνη, του πιλότου Αντόνιο Βακάρι, του συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη και του ασθενή Αγαπητού Βαρκάδου, που από την Πάτμο έπρεπε, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, επειγόντως να νοσηλευτεί στην Αθήνα. Όλοι τους επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που συνετρίβη ανοιχτά του Σουνίου πριν από 21 χρόνια.

Και, δυστυχώς, η πτώση εκείνη δεν ήταν η τελευταία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, χάσαμε δύο ακόμα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και τα πληρώματά τους. Το 2ο συνετρίβη στις 18 Ιουνίου του επόμενου έτους, του 2002, στην Ανάφη και εκεί θρηνήσαμε ξανά τους 5 επιβαίνοντες: τον γιατρό Χρήστο Αντύπα, τον διασώστη Λευτέρη Φερεντίνο, τον κυβερνήτη Βασίλειο Χαμτζίδη, τον συγκυβερνήτη Στέφαν Μάγιερ και μαζί τους την ασθενή Άννα Δαμίγου.

Το 3ο ελικόπτερο έπεσε ένα χρόνο μετά, στη θάλασσα της Ικαρίας, μαζί με 4 στελέχη του ΕΚΑΒ, στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν την αποστολή τους. Τον γιατρό Μαγκέντ Σαφάντι, τον διασώστη Γιάννη Κουρουλή και τους χειριστές Ευστράτιο Φωτιάδη και Ηλία Λέντη. Όλοι τους πεσόντες στο καθήκον, όπως και άλλοι, οι οποίοι προηγήθηκαν και ακολούθησαν σε διαφορετικές, αλλά πάντα ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις.

Όλους αυτούς τιμούμε και θυμόμαστε σήμερα, μαζί με τους συγγενείς τους, μαζί με όλους τους Έλληνες. Πρόκειται, ωστόσο, για μία μνήμη, η οποία παράγει διδάγματα και συμπεράσματα με το πρώτο να αφορά την αυταπάρνηση και το ήθος όσων μάχονται στις διασώσεις και σε κάθε επείγον περιστατικό υγείας, ενώ στα δεύτερα αποτυπώνονται οι δυσκολίες, οι αντιξοότητες που διατρέχουν την καθημερινότητα του λειτουργήματός σας.

Υπάρχει, πάντως, και ένα τρίτο μήνυμα που εκπέμπει αυτή η ημέρα και αυτό δεν είναι άλλο από το μήνυμα, κύριε Πρόεδρε, της δράσης για ένα αποτελεσματικότερο, αλλά και για ένα ασφαλέστερο ΕΚΑΒ. Η σχεδόν διετής εμπειρία της πανδημίας επιβεβαίωσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ σε συνθήκες διαρκούς συναγερμού, αλλά και επικίνδυνες για τη δική τους, για τη δική σας, υγεία. Βρεθήκατε δίπλα σε όποιον «χτύπησε» ο COVID-19, αλλά φυσικά και σε κάθε άλλο ασθενή. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι τα μέτρα της Πολιτείας, είτε αυτά αφορούσαν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, είτε νέο προσωπικό και εξοπλισμό, δεν ήταν παρά μία μικρή, μόνο, έκφραση ευγνωμοσύνης όλων μας.

Η πιο έμπρακτη τιμή, όμως, στη σημερινή επέτειο θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Και προχωρεί -όπως ανέφερε και η Αναπληρώτρια Υπουργός- η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά.

Τις οργανωτικές αυτές τομές πλαισιώνουν πολλές οριζόντιες δράσεις, όπως η συνεργασία του Κέντρου με το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών,η ενεργοποίηση του «112», του τόσο σωτήριου αριθμού επείγουσας ειδοποίησης, ώστε οι επεμβάσεις να είναι ταχύτερες. Και ασφαλώς η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με μέσα. Ήδη, με δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και άλλων δωρητών, εκατοντάδες καινούρια νοσοκομειακά έχουν ανανεώσει το στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Πίσω μου βλέπετε ένα από τα δύο αεροπλάνα και ένα από τα δύο ελικόπτερα, υπερσύγχρονου τύπου, τα οποία έχουν προστεθεί στη δομή του ΕΚΑΒ προκειμένου να κάνουν τις αεροδιακομιδές μας -τόσο κρίσιμες για μια νησιωτική χώρα- ακόμα πιο γρήγορες, ακόμα πιο ασφαλείς. Και βέβαια, κύριε Αρχηγέ, να μην επιβαρύνουν μεγάλα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία, μέχρι σήμερα, επιτελούν αυτή την αποστολή.

Η διάσωση -είναι κάτι που το γνωρίζει καλά και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης- αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία την εποχή της Κλιματικής αλλαγής. Αυξάνονται όμως και τα πεδία δράσης της. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός νεαρού, αλλά έμπειρου ορειβάτη μας, του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, αναδεικνύει την ανάγκη να κάνουμε αποτελεσματικότερες τις επιχειρήσεις μας και στο βουνό. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα, δεν έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία, ακόμα, για αεροδιασώσεις στο βουνό. Πρόκειται για κάτι το οποίο με ενδιαφέρει και προσωπικά, καθώς θεωρώ ότι τα βουνά μας είναι τόποι που πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών για την άθληση, την ξεκούραση, τη διασκέδασή τους. Πρέπει, συνεπώς, να μην είναι απλά προσιτά, πρέπει να είναι και ασφαλή. Με σωστή σήμανση και με δυνατότητες να αντιμετωπίζεται γρήγορα κάθε ατύχημα το οποίο μπορεί να συμβεί εκεί. Και ακριβώς για αυτό εργάζεται ήδη μια ειδική επιτροπή που θα καταλήξει σε συμπεράσματα, σε ένα σχέδιο, στο οποίο και η συμμετοχή του ΕΚΑΒ, όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι κομβική.

Γνωρίζω, όμως, ότι πάνω από όλα διάσωση σημαίνει διασώστες. Όπως ξέρω και ότι η στιγμή δεν προσφέρεται για μεγαλόστομες εξαγγελίες, τις οποίες άλλωστε αποφεύγω. Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του Covid και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση.

Στους ανθρώπους, όμως, που καθημερινά βλέπουν πόσο γρήγορα τη χαρά της ζωής, μπορεί να διαδεχθεί η αγωνία του κινδύνου, θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας -όπως το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας- αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί -πρώτα από όλα- εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του.

Όλα αυτά, πάντως, δεν ανήκουν ούτε στην ώρα, ούτε στον τόπο. Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που χάσαμε στο καθήκον. Απευθύνουμε, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη μας σε εκείνους που παρέλαβαν τη σκυτάλη του λειτουργήματός τους και ενεργοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις με σκοπό το ΕΚΑΒ να γίνει ακόμα αποδοτικότερο για τους ίδιους, αλλά και τους πολίτες στην υπηρεσία των οποίων άλλωστε μοχθούν οι διασώστες. Για να το πω διαφορετικά, μόνο έτσι θα κάνουμε ημέρα τιμής στο διασώστη κάθε μέρα του χρόνου.

Σας ευχαριστώ.

ertnews

Πηγή: madata.gr