Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Ελεονόρα Μελέτη, στο MEGA, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις εκλογές 2023, αναφερόμενος στο δυστύχημα στα Τέμπη, στη θητεία του, αλλά και στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

«Θα πάμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε πίσω»
«Κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες πετύχαμε πολλά και το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, κυρίως από την εισαγόμενη ακρίβεια, και δικό μου χρέος και της κυβέρνησης είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από ένα φαινόμενο που είχαμε να δούμε πολλές δεκαετίες σε αυτή την έκταση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου το εαυτό. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής. Δύο πολιτικοί μπορούν να διεκδικήσουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Είχα την τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ήταν 4 χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι πέτυχε η χώρα. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση».

Συνεχίζοντας άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη: «Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο πρωθυπουργό και γι’ αυτό και δημιούργησε σύγχυση η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο άγνωστο “Χ”», είπε ο πρωθυπουργός. «Σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα του οποίου ηγούμαι να είναι θετική. Γι αυτό μιλάω για τον απολογισμό μας. Τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη που έδωσε στη Νεφέλη Μεγκ, υπογράμμισε πως «ήθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 ετών» και συνέχισε:

«Πολλές φορές οι ερωτήσεις τους είναι ωμές και δεν συμβιβάζονται εύκολα με την απάντηση που θα τους δώσω. Σε αυτή την ηλικία είναι η κόρη μου. Το κάθε παιδί μου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό ενδιαφέρον για τα κοινά. Τα ακούω. Πολλές φορές έρχονται με ιδέες που δεν έχω σκεφτεί. Η μικρή μου κόρη μου είπε π.χ. ότι άλλες χώρες κάνουν πράγματα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος που οι άνδρες δεν το έχουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Ήταν ιδέα της κόρης μου».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα social media λέγοντας ότι «Το Τικ Τοκ είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γεννά και πολλά ερωτηματικά. Στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και έχω απαγορεύσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να την έχουν. Αλλά μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω». Εντυπωσιακό πόσοι νέοι άνθρωποι βλεπουν και γίνονται αποδέκτες του μηνύματος μέσω του Τικ Τοκ».

Τι είπε για τα Τέμπη

«Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για αυτό που έγινε στα Τέμπη» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός. «Ανέλαβα το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Υπάρχει ένα ερώτημα νομίζω στο μυαλό όλων. Πώς έγινε και τι θα κάνεις μου λένε τα παιδιά μου, ώστε να μην ξαναγίνει» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Αισθάνθηκα και μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα. Πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα, την επόμενη ώρα».

«Είμαι περισσότερο αποφασισμένος να συγκρουστώ

«Οι πιο πολλές κρίσεις που διαχειριστήκαμε ήταν εισαγόμενες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν κρίσεις που το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με ακούμπησε η ιστορία του συνοριοφύλακα στον Έβρο. Το ίδιο κράτος που κατηγορούμε οργάνωσε την εκστρατεία του εμβολιασμού. Το ίδιο κράτος είναι αυτό που μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις κράτησε τη χώρα ασφαλή». Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και το κράτος με ωχαδερφισμό, αδιαφορία, το είδαμε στον ΟΣΕ. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Κάναμε για πρώτη φορά πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε λίστα επιτυχόντων. Για πρώτη φορά κάνουμε πραγματική αξιολόγηση. Εγγυώμαι ότι αυτά μπορώ να τα κάνω πράξη».

«Δύο από τις τρεις αδερφές μου πέρασαν και περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για τη Ντόρα και για την Κατερίνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είμαι χαρούμενος που το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” τρέχει με σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 6.000 περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί. Γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν τον γνώριζαν, και τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία. Αφορά και τα παιδιά. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλω να αντιμετωπίσω είναι η παιδική παχυσαρκία. Μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας των εφήβων» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε θέματα υγείας.

Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία σε όλες τις θέσεις του» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της βίας κατά των γυναικών: «Και εγώ και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα της κακοποίησης γυναικών. Έχουμε πια κέντρα υποστήριξης στα αστυνομικά τμήματα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αστυνομία. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο και σύντομα θα δω όλες τις οικογένειες που είχαν θύματα. Καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο “γυναικοκτονία”. Αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με τους ανθρώπους αυτούς, όπως όταν μίλησα με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει, είναι να πάρει δύναμη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί το δικαστικό σύστημα, τις άκουσα τις ιστορίες αυτές και μου γύρισαν τα άντερα. ‘Αρα γρήγορη και τελεσίδικη ποινή, δικαιοσύνη. Τις αυστηρότερες ποινές, το έχουμε κάνει. Και μετά προληπτικές πολιτικές ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα».

.ethnos.

Πηγή: madata.gr