Απάντηση στη μομφή της αντιπολίτευσης ότι δεν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ πριν από την απόφαση για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει αλλά και πως ο ίδιος είχε ενημερώσει όλα ταμέλη του για την αποστολή αμυντικού υλικού.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ευρωπαϊκή απόφαση η οποία δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη στην αποστολή υλικού. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε και εξουσιοδότησε τα μέλη του να πάρουν τις αποφάσεις. Ενημέρωσα όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Αν ψάχνετε διαφωνίες στην κυβέρνηση ψάξτε άλλού. Οι σχέσεις μου και με τον Υπουργό Εξωτερικών  είναι όχι απλά απόλυτα αρμονικές αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη στις κινήσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας έτσι και σε σχετική φημολογία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες για ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Μαξίμου-ΥπουργείουΕξωτερικών . 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απογοητευτικές τις ομιλίες των κ.κ Κουτσούμπα, Βελόπουλου και Βαρουφάκη επικρίνοντας κυρίως τον κ. Βελόπουλο επειδή όπως είπε εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πολιτικό μεγαλείο του Β. Πούτιν. Χαιρέτησε ωστόσο τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι υπήρξε ξεκάθαρα και χωρίς υποσημειώσεις καταδίκη της εισβολής και  συμφωνία στο ότι η Ε.Ε έπρεπε να πάρει αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων οι οποίες αυτή τη στιγμή ασκούν μεγάλη πίεση στη Ρωσία. 

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν λέγοντας ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και πως τώρα η συγκυρία αυτή ίσως να δικαιολογεί περισσότερο μια τέτοια συνάντηση προκειμένου να αναδειχθεί πως αντιλαμβάνεται καθένας  το νοτιανατολικό σχήμα του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στην ενέργεια ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανακοίνωση για δημιουργία νέου αποθηκευτικού κέντρου υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την προσπάθεια της χώρας να καταστεί κόμβος εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη. “Θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου και του East Med εφόσον είναι οικονομικά βιώσιμος. Ο γρηγορότερος τρόπος όμως είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αίγυπτο. Να έχουμε  απευθείας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια”. 

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική στάση στην ουκρανική κρίση σηματοδοτεί μια προσέγγιση στα πράγματα , μια ξεκάθαρη αντίληψη για το που ανήκουμε, μια πίστη στην ανάγκη της χώρας να μετέχει σε διεθνείς συμμαχίες και εν τέλει μια συνολική προσέγγισηγια το τι είναι σωστό και λάθος.

“Η επέμβαση Ρωσίας είναι κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου και  για μια χώρα που έχει κάνει σημαία το διεθνές δίκαιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφισημία, αίσθηση ότι εν είμαστε σίγουροι για το που πατάμε πιστεύω ότι τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Θα σας ζητήσω κύριε Τσίπρα  να επαναξιολογήσετε τις συνολικότερες θέσεις με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους πίστευαν ότι οι δαπάνες στην άρμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ηυπέρτατη ανάγκη προκειμένου οι Έλληνες να απολαμβάνουν ευημερία” πρόσθεσε.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού: 

 

Μητσοτάκης: Ήμασταν πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας 

Στέλνουμε στρατιωτικό υλικό γιατί Έλληνες χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ουκρανική κρίση.

“Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα”. Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε από τη Βουλή υπέρ της εμπλοκής της Ελλάδας στην κρίση που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Η στάση της πατρίδας μας είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ανήκομεν εις την Δύση. Προσθέτω: είμαστε κι εμείς Δύση και ανήκομε στη δημοκρατία, στην ελευθερία στη διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με τη συνεχή απειλή στην Κύπρο και στα νησιά του Αιγαίου .Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντι τους” είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι μετρούν απώλειες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες με θύματα. “Δεν μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πως πέθαναν οι Έλληνες  στη Μαριούπολη. Ένα ξέρω. Ζούσαν πριν από την εισβολή και δεν ζουν μετά. Αν αυτό το αναγνωρίζει ο Μακρόν από τη Γαλλία, δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνουν κάποιοι στην Ελλάδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στην Ουκρανία λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μη συνδράμουμε όταν Έλληνες ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες. 

“Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα συνδράμει και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η ουδέτερη Σουηδία, η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα  με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν ο μη γένοιτο χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;  Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες πολέμου. Καλώ τις δεκάδες ΜΚΟ οι οποίες μέχρι τώρα μετείχαν πρόθυμα στην περίθαλψη των ροών εξ ανατολών  να δραστηριοποιηθούν σήμερα και προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης αναγνωρίζοντας ότι ενδεχομένως θα  υπάρξουν εκβιαστικές κινήσεις από τη Ρωσία οι οποίες θα προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις: “Συμφωνήσαμε ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δημοκρατία.  Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα. Είμαστε όμως έτοιμοι και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε” είπε.

Μιλώντας μάλιστα για ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ειδικό σχέδιο ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ειδικού κοινού ευρωπαϊκού ταμείου στη βάση της αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ σε βάθος χρόνους  η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και από τους υδρογονάνθρακες.

“Στόχος της κυβέρνηση είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη χώρα. Να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας” είπε.

Καταλήγοντας ζήτησε από τη Βουλή  να εκπέμψει ένα ενωτικό μήνυμα κοινής στάσης λέγοντας ότι στην Ουκρανία αμφισβητείται η ελευθερία των λαών και το δημοκρατικό κεκτημένο.  “Η κοιτίδα της δημοκρατίας πρέπει να δώσει βροντερή απάντηση από όλους. Αυτή είναι η στήριξή μας προς την Ουκρανία. Μας συνδέουν πανάρχαιοι δεσμοί με αυτή τη χώρα. Ένας τόπος που ζουν αδέρφια μας .Εκεί που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία. Είναι όμως και το μήνυμα μας ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει ανάλογα στην περιοχή μας”.

Πηγή: madata.gr