Στην παραδοχή πως εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει η πληροφορία για υποκίνηση από την Τουρκία ενός νέου προσφυγικού κύματος, προχώρησε μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μία τέτοια πληροφορία ευσταθεί.

«Είχαμε την πληροφορία αυτή αρκετές μέρες πριν, ευτυχώς οι μυστικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν αποτελεσματικά. Όπως άλλωστε είχαμε και πολύ επιτυχημένη πληροφόρηση από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που ήταν καταλυτικό στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα που αφορούν στο μεταναστευτικό ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να τα παρερμηνεύσουν διαδίδοντας το μήνυμα ότι έχει αλλάξει και η πολιτική (επί του μεταναστευτικού).

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μεν πίεση στα σύνορα, αλλά έχουμε χαμηλές αφίξεις γιατί με αποτελεσματικότητα φυλάμε τα σύνορά μας. Τόνισε ότι το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας και εκτίμησε ότι – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία – φέτος θα έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες. 
«Αναμφίβολα υπάρχει από τη γείτονα χώρα μία προσπάθεια εργαλειοποίησής του μεταναστευτικού αλλά και μία προσπάθεια να διώξουν μετανάστες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν», ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει ήδη μιλήσει για το θέμα και έχει ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ και η frontex έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ελληνική αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων.

Πηγή: madata.gr