Τριπλασιάστηκαν οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων το πρώτο δίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. 

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί δέκα χιλιάδες μετακινήσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. «Έχουμε ολοκληρώσει 10.000 μετακινήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020,  στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά οι  διαμένοντες τα νησιά θα είναι λιγότεροι από όσους  ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου. Εχει ξεκινήσει στην πράξη η αποσυμφόρηση των νησιών. Σχεδιάζουμε και άλλες μετακινήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στα νησιά σήμερα συνολικά είναι  42.000 οι  διαμένοντες. Οι νέες δομές ειναι  για κάτω από 20.000 άρα πάνω από τους μισούς μέσα στο 2020 θα φύγουν από τα νησιά του Αιγαίου.Μέχρι τέλη Απριλίου πρέπει να έχει  ολοκληρωθεί ο  οργανωτικός σχεδιασμός για το κλείσιμο των δομών μέσα στο 2020», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Μηταράκης: Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στα ΚΥΤ

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαίωσε την ολομέλεια της Βουλής ότι η χώρα είναι στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων με κάθε σύννομο πως είπε μετρό προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα της χώρας. 

Αναφορικά με το θέμα του κορωνοϊού τόνισε ότι μέχρι στιγμής σε κανένα κέντρο φιλοξενίας δεν υπάρχει κρούσμα της νόσου.  «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για  την προστασία της δημόσιας  δομής στις δομές φιλοξενίας και στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα δεν υπαρχει  σε καμία  δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Εχουμε διαχωρίσει τις νέες αφίξεις, όσοι μπήκαν από την 1η Μαρτίου  και μετά πηγαίνουν  σε ειδικές δομές που ελέγχονται ιατρικά. Έχουμε περιορίσει αποφασιστικά την κυκλοφορία  στις δομές με αυστηρότερα μέτρα για τις δομές  σε σχέση με το γενικό πληθυσμό». 

Πηγή: thestival.gr