Μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα απέστειλαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Olaf Scholz στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Scholz για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

«Μηνύματα» προς την Τουρκία, στον Έβρο τα Marder
Τα ελληνοτουρκικά είχαν τη «μερίδα του λέοντος» στην κοινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, μετά το τέλος των διμερών συνομιλιών τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισηγητική ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επανέλαβα στον κ. Σολτς ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες μας και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και κάθε μέρα σώζοντας ζωές στο Αιγαίο. […] Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ για το «δήθεν», όπως το αποκάλεσε, «τουρκολιβυκό σύμφωνο», σημείωσε ότι «ενημέρωσα τον καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει στη “Διαδικασία του Βερολίνου”. Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, αναφερόμενος στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία, είμαστε απόλυτοι στην αποψη αυτή», προσθέτοντας ότι «αποτελούν συμφέρον όλων οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού», με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι «εκφράζω την ικανοποίηση μου για την πολύ καθαρή στάση του κ.Σολτς για την τοποθέτηση του ότι δεν νοείται η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά, στην κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων – η Ελλάδα έστειλε θωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και τα αντικαθιστά με γερμανικά Marder – ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι «δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «για το ζήτημα των τεθωρακισμένων. Είναι δικό μας θέμα η διάταξη των τεθωρακισμένων, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα την γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο χαρακτήρισε ως «ανοιχτό» με έμφαση στο γερμανικό κατοχικό δάνειο. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν», ωστόσο υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους». Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος σχολιάζοντας το θέμα περιορίστηκε να πει ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε».

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε (σ.σ. με τον Σολτς) από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη-μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση», προσθέτοντας ότι «η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών της και στην ανάπτυξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», εκτιμώντας ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο. Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα μας οδηγήσουν να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα στις τιμές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να επεκτείνουμε τις ΑΠΕ, αυτές χρειαζόμαστε, αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους, προσθέτοντας ότι «αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου», ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Γεωργίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών».

Πηγή: madata.gr