Μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις επόμενες ώρες αναφορικά με το πακέτο στήριξης που θα δοθεί στον ελληνικό λαό εξαιτίας τις ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες το απόγευμα πριν την εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς που θα γίνει αύριο το πρωί

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα. Το περίγραμμα των μέτρων που έρχονται θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και αύριο (17.03.2022) τα μέτρα θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. 

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταδοθεί το απόγευμα και αύριο στις 08:30 τα μέτρα θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί! Ο πρωθυπουργός, όπως από μέρες είχε γράφει το newsit.gr, ήθελε να είναι εκείνος (όπως γινόταν όταν λαμβάνονταν μέτρα για την πανδημία) που θα ανακοίνωνε το περίγραμμα των μέτρων. Και πιθανότατα το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες για να αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα ώστε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες να πάρουν “ανάσα” από το δυσβάσταχτο βάρος που προκαλούν οι ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά αλλά και καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο κτλ. 

 
«Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθεί μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού που εκδόθηκε το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκτός από το “κουπόνι” για τα καύσιμα, στο οποίο θα μπουν εισοδηματικά και ίσως περιουσιακά στοιχεία, και την “επιταγή ακρίβειας”, για την οποία είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha. Η “επιταγή ακρίβειας” θα δοθεί στους δικαιούχους του δώρου που δόθηκε τα Χριστούγεννα. 

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο gov.gr θα δοθεί η επιδότηση για τα καύσιμα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Κάτιας Μακρή, τις οποίες μετέδωσε στον αέρα του Realfm 97,8 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα για την ακρίβεια θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αύριο θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Σε ότι αφορά την βενζίνη και τα καύσιμα θα είναι επιδότηση εφάπαξ. Θα ανοίξει η πλατφόρμα άμεσα και οι δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

Οι δικαιούχοι απλώς θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα εμφανίζεται απευθείας το εισόδημά τους μέσω taxisnet. Στη συνέχεια θα δηλώνουν ότι έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και δεν θα κάνουν τίποτε άλλο. Το ποσό θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του δικαιούχου.

“Η Γαλλία δίνει 9 ευρώ τον μήνα” όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή και το ποσό δεν αναμένεται να ξεφύγει ιδιαίτερα πάνω από αυτό, ίσως 2 με 3 ευρώ. Το επίδομα θα αφορά χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Επιλέχθηκε χθες το απλό σύστημα από το κυβερνητικό επιτελείο, γιατί αν η αφαίρεση γινόταν στην αντλία θα υπήρχε ταλαιπωρία για τους οδηγούς και τους πρατηριούχους. “Θα υπάρξει παρέμβαση στο diesel κίνησης και της βιομηχανίας. Εκεί υπολογίζεται ότι θα γίνει μείωση γύρω στα 15 λεπτά το λίτρο, για να πέσουν οι μεταφορές των προϊόντων” σημείωσε.

Στην ειδική πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων και στη συνέχεια θα υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αποκάλυψε σήμερα Τετάρτη (16/3) ότι η στήριξη των πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το πακέτο στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη (16/3). Μάλιστα, αποτέλεσε αντικείμενο απανωτών συσκέψεων τις τελευταίες 48 ώρες στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο λόγος που χρειάστηκε περισσότερος χρόνος και οι ανακοινώσεις δεν έγιναν σήμερα ήταν ότι στην κυβέρνηση έψαχναν να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για μεγαλύτερη στήριξη σε όσο το δυνατόν περισσότερους γίνεται. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»,ανέφερε ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων στην ειδική πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα καταχωρούν τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων και στη συνέχεια θα υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης.

Ωστόσο ο κ.Αναγνωστόπουλος δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οριζόντια επιδότηση στα καύσιμα ζητούν οι πρατηριούχοι
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε πως η επιδότηση «πρέπει να γίνει οριζόντια και όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν επιδότηση με την μορφή ενός voucher. Είναι λάθος η άποψη ότι άνθρωποι που έχουν ένα εισόδημα πχ. 1000 ευρώ τον μήνα δεν πλήττονται και μπορούν να βάζουν βενζίνη άμεσα».

«Εμείς από το 2013 είμαστε έτοιμοι με το σύστημα εισροών – εκροών. Κάθε απόδειξη που παίρνει ο καταναλωτής έχει έναν μοναδικό αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί να ανεβάσει αυτόν τον αριθμό στην πλατφόρμα και να γίνει η διασταύρωση και να του επιστραφούν χρήματα μέσω κάποιας εκκαθάρισης», προσέθεσε, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνεται η σχετική διαδικασία.

Τα μέτρα δεν θα είναι περιοριστικά, θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη
Αρχής γενομένης από τη βενζίνη, το βασικό σενάριο που μοιάζει “κλειδωμένο” είναι ο μηχανισμός “επιστροφής” μέρους του κόστους του καυσίμου. Με βάση τα δεδομένα ως αργά το βράδυ, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με ένα μικρό παράθυρο «θετικής» έκπληξης, αν και φαίνεται ότι τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προχωρούν. Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το τελικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το μέτρο δεν θα είναι περιοριστικά, αντίθετα θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να μιλάμε ακόμα και για πολίτες με εισόδημα στην περιοχή των 15-20.000 ευρώ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στο τραπέζι, τέλος, είναι και κάποια πρόβλεψη, ώστε το ποσό της επιδότησης να έχει ένα “ταβάνι” και να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση.

Δεύτερη σημαντική επιδότηση θα είναι αυτή για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά πλέον τον Απρίλιο, μιας και για τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, στην περιοχή των 52-53 ευρώ. Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%. Οι πόροι και γι’ αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Όσο για τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας” που θα αφορά τους λιγότερο προνομιούχους, αυτή θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 300, με δεδομένη την κυβερνητική προσπάθεια να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης, χωρίς παράλληλα να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Πηγή: madata.gr