Ένας εσωτερικός μίνι ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ουσιαστικά οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό «εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων» στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξηγούν πως δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναδιάταξη δυνάμεων με μίνι ανασχηματισμό με φόντο το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι τελευταίες πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο.

Η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη δήλωση της Δευτέρας («όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά»), στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δυο φάσεις. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός, όπως λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Το νέο σχήμα του Μαξίμου, θα αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας και 2 υφυπουργούς. Οι δύο υπουργοί Επικρατείας είναι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.

Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε υπουργό από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και του πόσο αποτελεσματικός είναι, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Οι δύο υφυπουργοί Επικρατείας είναι δύο νέα πρόσωπα: Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά, θα είναι υπό τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα, σημειώνουν με νόημα στελέχη δίπλα στον πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Οικονόμου – ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος – αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην Γραμματέας της ΔΑΠ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα, τεχνοκράτης και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). Έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις πλευρές της ΝΔ, καθώς είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίσθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πέντε υπουργοί και υφυπουργοί – όλοι με θρησκευτικό όρκο.

Η ορκωμοσία των κ.κ. Σκέρτσου, Οικονόμου, Τριαντόπουλου, Λιβάνιου και Στύλιου έγινε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος ευχήθηκε στα πέντε κυβερνητικά στελέχη, «καλή δύναμη να έχετε».

Ακολούθησαν τα καθιερωμένα «πηγαδάκια» με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πέντε υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ παρευρέθησαν και λιγοστοί συγγενείς τους.

Οι καραμπόλες της αναδιάταξης του Μαξίμου
Η εκτελούσα χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κ. Πελώνη δεν είχε οριστεί επίσημα εκπρόσωπος και κλήθηκε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, κορυφαία στελέχη είναι «πληροφορικάριος» και πρόκειται για ένα υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά. Κοντολογίς, ο κ. Λιβάνιος πάει στη θέση του κ. Στύλιου και ο κ. Στύλιος στη θέση του κ. Οικονόμου.

Οι μετακινήσεις έγιναν καθώς ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι δε θα έπρεπε να βγουν εκτός σχήματος τα δυο στελέχη ύστερα από τις αλλαγές στο στενό πυρήνα του επιτελείου του.

Πηγή: madata.gr