Στις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» αναφέρθηκε σήμερα (21.11.2022) η Δόμνα Μιχαηλίδου, σε παρέμβασή της νωρίτερα στην Ολομέλεια. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι η αλλαγή διοίκησης στην ΜΚΟ βασίστηκε σε διάταξη νόμου που δεν είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή.

«Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει σε προσωρινή αλλαγή διοίκησης σ’ αυτόν τον φορέα παιδικής προστασίας. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε προσωρινά και ως έσχατο μέτρο τη διοίκηση του φορέα αυτού, έπρεπε να περάσουμε νόμο για τον οποίο κι εγώ η ίδια προσωπικά πολεμήθηκα», είπε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Τι είπαμε στον νόμο αυτό; Είπαμε ότι σε ακραίες περιπτώσεις και όπου κινδυνεύει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, μπορεί να έρθει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προσωρινά να αλλάξει τη διοίκηση» πρόσθεσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Οπότε, όταν ερχόμαστε σε περιπτώσεις τέτοιας ακραίας κακοποίησης κατά των ίδιων των παιδιών που είναι ήδη ευάλωτα και έχουν μεταφερθεί εκεί πέρα, μπορούμε, ευτυχώς και έχουμε ένα νομικό πάτημα -και ξαναλέω ότι πολεμηθήκαμε γι’ αυτό το νομικό πάτημα που έχουμε- και μπορούμε πλέον, να αλλάξουμε τη διοίκηση» σημείωσε επίσης.

«Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες», λέει ο αδελφός του πατέρα Αντώνιου

«Δεν ψηφίσαμε και οι τριακόσιοι υπέρ αυτού του άρθρου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 67 του ν.4921/2022 «Ναι» ψήφισε η δική μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ενώ «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και «Όχι» η Ελληνική Λύση. Δηλαδή, σε όλο αυτό το συμβάν, το οποίο τώρα έχει σοκάρει το πανελλήνιο και η κοινή γνώμη ζητά, ευλόγως, την αλλαγή της διοίκησης, οι τριακόσιοι δεν συμφωνήσατε μεταξύ σας. Το αναφέρω αυτό πιο πολύ για να καταγραφεί», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη. «Για το κόμμα μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χρειάζεται ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού, μέσω νέων ενισχυμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στους δήμους, στις περιφέρειες, στις εισαγγελίες, στα πρωτοδικεία, στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ανηλίκων. Χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων. Χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος στην κακοποίηση ανηλίκων, ειδικά σε μια περίοδο που αυξάνονται ξανά οι δείκτες της φτώχειας, της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

«Είδα τον πατέρα Αντώνιο να χτυπά κορίτσι» – Σοκάρει 17χρονη πρώην φιλοξενούμενη στη δομή της Ηπείρου

 Ο βουλευτής ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ένα τέτοιο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης πρέπει να περιλαμβάνει πέντε πεδία πολιτικών προτεραιοτήτων: την πρόληψη, την έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση των περιστατικών, την προστασία του παιδιού-θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης των νομικών ευθυνών, την ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού-θύματος καθώς και ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία.

«Μπορεί οι προσωπικές σας ευαισθησίες να εντάσσονται σ’ αυτόν τον προβληματισμό που μόλις τώρα κατέθεσα. Όμως ένα τέτοιο ολοκληρωμένο και συνολικό πρόγραμμα παιδικής προστασίας δεν συμπεριλαμβάνεται -τουλάχιστον δεν το βλέπω- στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr