Λίγο πριν τις 20:00 χθες το βράδυ το Airbus της Γερμανικής Δημοκρατίας προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας την καγκελάριο Μέρκελ στην Αθήνα.

Την υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της γερμανικής πρεσβείας και ευθύς αμέσως αναχώρησε με τη συνοδεία της για τον Λυκαβηττό, όπου την υποδέχθηκε στην κατοικία του ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού την χαιρέτησε με την χειρονομία που έχει επικρατήσει στην εποχή του Covid της έδειξε τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτογράφους τους οποίους χαμογέλασε.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείπνο με θέα την Ακρόπολη
Ο πρωθυπουργός έδειξε στην Άνγκελα Μέρκελ την εντυπωσιακή θέα του φωτισμένου Παρθενώνα, ενώ στη συνέχεια οι δυο τους κάθισαν στο σαλόνι της οικίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες το δείπνο ήταν εμπνευσμένο από την Κρητική κουζίνα.

Η ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο ολοκληρώθηκε στις 22:45.

Στην συνέχεια η Άνγκελα Μέρκελ για το ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου πέρασε τη νύχτα.

Η αυτοκριτική της Μέρκελ
Το πρωί η γερμανίδα καγκελάριος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέες και νέους στο Ινστιτούτο Goethe, όπου η Άγγελα Μερκελ κάνοντας αυτοκριτική αναφορικά με το ρόλο της στη δεκαετή ελληνική κρίση δήλωσε:

«Είστε αυτή η γενιά, η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη δεκαετία, όπου πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν και ξέρετε ότι εγώ ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος είμαι εκείνη η οποία ουσιαστικά πίεσε αρκετά αυτήν την κοινωνία εδώ την ελληνική, γιατί απαίτησα πολλά» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Αναλυτές εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο η Άνγκελα Μέρκελ είπε το δικό της «auf Wiedersehen» στην ευρωπαϊκή – και εμμέσως ελληνική πολιτική.

«Μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα», έγραψε η Bild για την επίσκεψη, σίγουρα ήταν πολλά τα σκαμπανευάσματα της σχέσης της με την χώρα μας σε πολλά επίπεδα. Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε 6 κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς και 2 υπηρεσιακούς της Ελλάδας, με τους οποίους οι σχέσεις ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος έπαιξε ρόλο στα εσωτερικά της χώρας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι σχέσεις ήταν «ψυχρές», ωστόσο με τον καιρό οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν.

megatv

Πηγή: madata.gr