Κάθε ποδοσφαιρικό παιχνίδι αποτελείται από τρία διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα: «Νίκη, ισοπαλία, ήττα». Κάθε διοργάνωση -στο τέλος της- χαρακτηρίζεται από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά την διάρκειά της.

Στο Betmarket απομονώσαμε τις 3 τελευταίες χρονικά διοργανώσεις Euro και σας παρουσιάζουμε ενδιαφέροντα στατιστικά αλλά και σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από αυτά.

Τι συμβαίνει στην φάση των ομίλων

Τα φαβορί κερδίζουν σε ποσοστά 50%, μία τιμή που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη σε σύγκριση με των νοκ-άουτ αλλά και πάλι δεν θεωρείται ιδανική σε σύγκριση με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές στους αγώνες των ομίλων όπου εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στη δυναμική και την ποιότητα των χωρών.

Μικρό το ποσοστό των ισοπαλιών (22.61%), κάτι που έρχεται να κουμπώσει στον παραπάνω ισχυρισμό μας για τα φαβορί στην φάση των ομίλων.

Το 27.38% των επιβεβαιωμένων αουτσάιντερ είναι ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο για την φάση των ομίλων και είναι ένα νούμερο που φυσικά μας προτρέπει να ασχοληθούμε με αυτά σε εκείνη την χρονική συγκυρία.

Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε τι συνέβη στα τρία προηγούμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που όπως παρατηρείτε έχουμε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Στην τελευταία στήλη του πίνακα υπολογίσαμε την τιμή που πρέπει να έχει το εκάστοτε σημείο για να είμαστε στα λεφτά μας.

Τι συμβαίνει στην φάση των νοκ-άουτ

Το ποσοστό των φαβορί μπορεί να μειώνεται, από 50% σε 48.27% αλλά είναι προτιμότερο να ποντάρεις σε ένα φαβορί στη φάση των νοκ-αουτ παρά στην φάση των ομίλων. Και η εξήγηση είναι η εξής: Στη φάση των ομίλων τα φαβορί λόγω της διαφοράς ποιότητας των ομάδων προσφέρονται σε χαμηλές αποδόσεις, ενώ στην φάση των νοκ-άουτ σε σαφώς μεγαλύτερες.

Η τελευταία στήλη του πίνακα εμφανίζει το όριο των αποδόσεων που θα έπρεπε να έχετε επιλέξει ώστε να μην βγείτε τουλάχιστον χαμένοι έχοντας αποφασίσει να ποντάρετε σε φαβορί. Στη φάση των ομίλων όπως βλέπετε στον πίνακα είναι το 2.00, ενώ στην νοκ-άουτ το 2.10. Αναλογιστείτε τώρα πόσα φαβορί με απόδοση άνω του 2.00 θα βρείτε σε φάση των ομίλων και πόσα σε φάση των νοκ-άουτ. Σαφώς και στην φάση των νοκ-άουτ πολύ περισσότερα καθώς συνήθως έχουν προκριθεί οι καλύτερες ομάδες των ομίλων και οι bookmakers μικραίνουν σημαντικά την ψαλίδα των αποδόσεων.

Η μείωση της ψαλίδας των ποιοτικών διαφορών των χωρών στην φάση των νοκ-άουτ αλλά και η δυνατότητα για έξτρα χρόνο και μιας 2ης ευκαιρίας στις ομάδες στην παράταση, όπως και μιας 3ης στα πέναλτι αποτελούν τους λόγους της κατακόρυφης αύξησης των ισοπαλιών. Από το 22.61% των ομίλων στο 34.48% των νοκ-άουτ.

Η κατακόρυφη πτώση του ποσοστού των αουτσάιντερ είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ισοπαλιών σε συνδυασμό με το σχεδόν σταθερό ποσοστό των φαβορί. Οι αποστάσεις των ομάδων έχουν μικρύνει στα νοκ-άουτ όπως και η ψαλίδα στις αποδόσεις των στοιχηματικών.

Συνολικά συμπεράσματα

Κάθε φάση προσφέρει διαφορετικά συμπεράσματα τα οποία είναι αδιαμφησβήτητο ότι θα βελτιώσουν το παιχνίδι μας λαμβάνοντάς τα υπόψιν μας.

Η άποψή μας είναι πως καλό είναι κάθε φάση να μελετάτε ξεχωριστά, καθώς είναι διαφορετικά τα δεδομένα τα οποία και αναφέρθηκαν αναλυτικά παραπάνω.

Έχοντας όμως μπροστά μας τον πίνακα με τα συνολικά στοιχεία των τριών τελευταίων διοργανώσεων το 49.55% του ποσοστού των φαβορί κρίνεται μικρό με βάση τις αποδόσεις που προσφέρουν στα φαβορί οι στοιχηματικές συνολικά στην διοργάνωση. Με απλά λόγια, το 49.55% σημαίνει πως μόλις 56 στα 113 φαβορί επιβεβαιώθηκαν.

Ελάχιστες οι διαφορές στα ποσοστά των ισοπαλιών και των αουτσάιντερ, με τις πρώτες να επαληθεύονται με το εκπληκτικό 34.48% στην φάση των νοκ-άουτ.

Σε σφιχτά παιχνίδια το αουτσάιντερ, η ισοπαλία και το φαβορί μπορεί να έχουν παρόμοιες ή κοντινές αποδόσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις των αναμετρήσεων σε ένα Euro, υπάρχει ένα γκραν φαβορί και ένα μεγάλο αουτσάιντερ. Αυτό το συμπέρασμα, μας οδηγεί στο ότι αξίζει να ασχοληθούμε με τα αουτσάιντερ τα οποία επαληθεύονται σε ποσοστό 24.77% και προσφέρουν αξία (ή value) σε στοιχήματα άνω του 4.00, που να είστε σίγουροι πως θα συναντήσουμε αρκετά και στην φετινή διοργάνωση Euro.

Top 3 μεγαλύτερων εκπλήξεων/αποδόσεων στα τρία προηγούμενα Euro

Στο Euro2008 και τον 2ο όμιλο, η Κροατία με τον Σλάβεν Μπίλιτς στον πάγκο της κερδίζει την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Γερμανία με 2-1 στην φάση των ομίλων και κατακτά την 1η θέση στον 2ο όμιλο. Οι στοιχηματικές προσέφεραν τη νίκη των Κροατών σε αποδόσεις κοντά στο 5.50.

Στο Euro2012 και την πρεμιέρα του 2ου ομίλου, οι Δανοί κερδίζουν τους Ολλανδούς με ένα τέρμα του Κρον-Ντέλι στο 24’. Ηταν η μοναδική νίκη των Δανών στην διοργάνωση του 2012, όπου αποκλείστηκαν στην φάση των ομίλων μαζί με τους Ολλανδούς που δεν συγκέντρωσαν τελικά ούτε πόντο! Οι bookmakers προσέφεραν τότε τη νίκη των Δανών στο 5.35.

Στις μεγάλες εκπλήξεις της διοργάνωσης του 2012 συμπεριλαμβάνεται και η νίκη της Εθνικής μας ομάδας επί των Ρώσων στις 16 Ιουνίου 2012 και απόδοση 4.95.

Στο Euro 2016, η νίκη με 2-1 των Ισλανδών κόντρα στους Άγγλους στην φάση των «16» αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη/απόδοση (9.10) των τριών τελευταίων διοργανώσεων. Η Αγγλία τότε προσφερόταν ως 4ο φαβορί για την κούπα και οι bookmakers θεωρούσαν σχεδόν σίγουρη την πρόκρισή της στα προημιτελικά, με τους Ισλανδούς ωστόσο να προκαλούν… εγκεφαλικά!

Betmarket Tips

  • Στις 3 τελευταίες διοργανώσεις Euro τα φαβορί κέρδισαν μόλις 49.55% των αγώνων που έδωσαν. Δηλαδή, επιβεβαιώθηκε μόλις 1 στα 2 φαβορί που προσέφεραν οι στοιχηματικές.
  • Ενας στους τέσσερις αγώνες στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις Euro έληξε ισόπαλος.
  • Οι λάτρεις των αουτσάιντερ θα είχαν δει 28/113 επιλογές τους να επιβεβαιώνονται.
  • Σε σύνολο 53ων καυτών φαβορί, 21 από αυτά δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πλησιάζει και στο BetMarket.gr θα βρείτε πολλές ενότητες για την διοργάνωση όπως τις αποδόσεις και τους τζίρους των αγώνων, το τηλεοπτικό πρόγραμμα, τους ομίλους και τις βαθμολογίες αλλά και τις διασταυρώσεις Euro 2020 από την φάση των 16 μέχρι και τον τελικό. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα στις ομάδες αλλά και σε παλαιότερες διοργανώσεις που έμειναν στην ιστορία.

Πηγή: madata.gr