Περισσότερες από 200 οικογένειες στον οικισμό Αμπελούπολης δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να φτιάξουν ξανά τις εστίες τους. Πυρόπληκτοι μίλησαν στον ΑΝΤ1 για τη φρίκη που βίωσαν εκείνη τη μέρα, τη στιγμή που έβλεπαν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στην πύρινη λαίλαπα.

“Εκείνη την ώρα που το έβλεπα να καίγεται, δεν είχα καν συναίσθημα, τίποτα, πέντε λεπτά μετά με έπιασε το σοκ” λέει μία πυρόπληκτη ενώ μια δεύτερη σημειώνει: “Παίρνω την Πυροσβεστική και λέω “καίγονται τα σπίτια μου, καίγονται τα σπίτια μου… με ακούτε; Λέγομαι Γεωργιάδου, μένω σ αυτήν την οδό, καίγονται τα σπίτια μου” . Δεν μ’ απαντάει κανείς” περιγράφει και λυγίζει. “Είναι οι μνήμες περισσότερο”.

Η Αμαλία Γιασεμή, καθηγήτρια αγγλικών στο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης, μετά την καταστροφή του σπιτιού της ζει σε δωμάτιο που της παραχώρησε ο Στρατός και η Βέττα Γεωργιάδου συνταξιούχος του Δημοσίου εδώ και δύο χρόνια ζει σε τροχόσπιτο στο ξέφωτο του παλιού της εξοχικού.

“Πέρασαν δύο αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής και τα δύο μου είπαν δεν είχα νερό, ούρλιαζα, πέρασε τρίτο και μου λέει ο οδηγός πήδα πάνω φεύγουμε. Του λέω τουλάχιστον σώσε το διώροφο απέναντι, το δικό μου είναι πολύ αργά για να σωθεί” είπε η κυρία Γιασεμή.

Διακόσιες και πλέον οικογένειες στον οικισμό Αμπελούπολη είναι στον αέρα, όσα σπίτια κάηκαν σε οικόπεδα αγορασμένα το 1953 από τη Μονή Πεντέλης δεν επιτρέπεται να ξαναχτιστούν αν και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίες και διοικητικές πράξεις για διανοίξεις δρόμων, διαμορφώσεις πλατειών και γηπέδων σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που σημειώνει ότι η γραφειοκρατία έχει καταστήσει ανυπόφορη την προσπάθεια να βγουν άδειες ανοικοδόμησης.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Πηγή: thestival.gr