Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφή για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

Οι 27 αναμένεται να θέσουν επί τάπητος όλες οι προτάσεις των χωρών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση Ερντογάν για συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για δημιουργία κόμβου παραγωγής φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα στην τελευταία μας συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα εγκαταστήσουμε έναν κόμβο εδώ με τουρκικό φυσικό αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία θα μπορούμε να εφοδιάζουμε με φυσικό αέριο την Ευρώπη από την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για το φυσικό αέριο μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων για περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας, δηλώνει στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μπορούμε να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι πια ότι στο επόμενο συμβούλιο κορυφής είμαστε πολύ κοντά στο να υιοθετηθούν προτάσεις που από τον Μάρτιο έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.

Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs
Η Mαρία Βασσάλου, στέλεχος Goldman Sachs, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε: «Mε την αφαίρεση ενός σημαντικού παραγωγού ενέργειας από την αγορά ,όπως είναι η Ρωσία υπάρχει μείωση της προσφοράς. Έχουμε δει κάποια σημάδια αύξησης προσφοράς λόγω του LNG που έχουν έρθει από την Αμερική επίσης την απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων αλλά αυτά είναι προσωρινά μέτρα. Πιστεύω ότι οι τιμές θα αυξηθούν όσο προχωράει ο χειμώνας και όσο δεν λύνονται κάποια σημαντικά γεωπολιτικά προβλήματα».

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι δυνατόν να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο ΕΦΚ που επιβαρύνει ο μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%;».

Την Πέμπτη, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο τα οποία αναμένονται να είναι κατά 15% έως 20% φθηνότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: madata.gr