Με ένα δριμύ «κατηγορώ» σε όλα τα μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την αστυνομική καταστολή, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από το βήμα της Βουλής, καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την κακοποίηση του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικό, αλλά και την επίθεση στον αστυνομικό από χούλιγκαν επίσης στη Νέα Σμύρνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απεχθή φαινόμενα, τα «οποία δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη».

Και τόνισε ότι είναι «ευθύνη της πολιτείας και της αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών». 
Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι συνειδητά «στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους», «επιλέγετε την όξυνση και προωθείτε τον διχασμό» στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, ενώ «επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες».

Όπως είπε, κατηγορεί τον πρωθυπουργό, γιατί απέτυχε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, και ενώ ακόμη και σήμερα συμπολίτες μας χαροπαλεύουν στα νοσοκομεία. «αγνοείτε την πραγματικότητα, δημιουργείτε μια πλαστή πραγματικότητα, εκμεταλλεύεστε την πανδημίας για να επιβάλετε μέτρα περιορισμού στη δημοκρατία και δικαιώματα».

Τόνισε ότι πρέπει την ενότητα της κοινωνίας να τη διασφαλίσουμε με κάθε κόστος, ενώ είπε προς τον πρωθυπουργό εσείς «δεν μπορείτε πια».

Επίσης, τόνισε ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κοινωνία έχει προκαλέσει απογοήτευση, ενώ «κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς, μοιράζετε χάντρες» και ταυτόχρονα «προετοιμάζετε έναν νέο μεγάλο κύκλο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», επισημαίνοντας φαινόμενα πρωτοφανούς διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ανεξέλεγκτων προμηθειών, χορηγιών σε παντός είδους υμετέρους.

«Μπροστά στη φθορά αντιδράτε σπασμωδικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «επιστρατεύετε την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, τον διχασμό αντί για την ενότητα».

«Έχετε απέναντι όλη την κοινωνία»
Και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ασφάλεια, αλλά προκαλέσατε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής», προσθέτοντας ότι ή κυβέρνηση καλλιεργεί τον φόβο για το αύριο, τον φόβο στους πολίτες να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θέτει στο στόχαστρο τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχοντας την εντύπωση ότι έχει απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα έχει απέναντί του όλη την κοινωνία.

Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει το πιο μακροχρόνιο και το πλέον αναποτελεσματικό lockdown, και οι πολίτες αισθάνονται απογοήτευση για την υποκρισία, κυριαρχεί το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης, αλλά ο πρωθυπουργός αντί να κατανοήσει ότι «προκαλεί την οργή, καταφεύγει στην καταστολή».

Μίλησε για «τάγματα εφόδου της αστυνομίας» που κακοποιούν τους νέους και τις οικογένειες που βγήκαν να κάνουν βόλτα στη γειτονιά, δημιουργώντας «κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές» και «εμπόλεμες ζώνες».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει οργή από τους πολίτες, γιατί η κυβέρνηση έχει αλώσει τον πυλώνα της δημοκρατίας, τα μέσα ενημέρωσης, «με εξαγορά, πιέσεις, κρατικές λίστες», ενώ κυριαρχεί η κυβερνητική προπαγάνδα, και οι πολίτες αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις με «απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραβιάζει τα μέτρα που ο ίδιος έχει επιβάλει στους πολίτες.

«Στρατηγική επιλογή η καταστολή»
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύει στην καταστολή και την αστυνομική βία, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, όπως η εισβολή στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, κ. ά. «δεν ήταν υπερβολές θερμοκέφαλων ούτε μεμονωμένο περιστατικά».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια, ούτε ασφάλεια χωρίς ελευθερία».

Όσον αφορά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα ένα «συγγνώμη» από τον υπουργό, η οποία ούτε ακούστηκε, ενώ ο αστυνομικός δεν τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού «μοίρασε σκονάκια» με στόχο την στοχοποίηση του θύματος, δημοσιοποιώντας το όνομα και τα πολιτικά φρονήματά του, «λες και τα πολιτικά φρονήματα συνιστούν δικαιολογία για κακοποίηση».

«Είναι εντυπωσιακό, είπε, ότι σε λίγες ώρες ξέραμε τι καφέ προτιμά το θύμα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός είχε πλήρη άγνοια για τον Δημήτρη Λιγνάδη».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είχατε την πληροφορία από την Τρίτη ότι χούλιγκαν θα πήγαιναν να αμαυρώσουν τη διαμαρτυρία» και «αντί να απομονώσετε τους χούλιγκαν επιχειρησιακά, αντί να διασφαλίσετε την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών και ρίξατε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Πηγή: madata.gr