Στις 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.

Στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών μετά την πύρινη λαίλαπα.

Μητσοτάκης: Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος – Όλα θα ξαναχτιστούν από την αρχή
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου για το ζήτημα των πυρκαγιών κατά την οποία εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για την άμεση ανακούφιση των πυροπλήκτων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, αλλά και την πρόθεσή του να δρομολογήσει τεκτονικές αλλαγές, ώστε, μέσω του νέου κλιματικού νόμου να καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εθνικός στόχος προτεραιότητας.

 Όπως είπε “οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την προσωπική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας”.

Επέμεινε, δε, πως τυχόν ευθύνες, εφ όσον αυτές προσωποποιούνται “θα αποδοθούν στον κατάλληλο χρόνο και πάντως όχι την ώρα της μάχης”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, της προτεραιοποίησης, που δόθηκε στις εκκενώσεις, ως απόλυτο μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και προανήγγειλε αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας, αλλά και γενναία ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, ιδίως των εναερίων. Απέκλεισε, εκ νέου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κάλεσε να μην υιοθετεί διχαστικές θέσεις, ενώ προανήγγειλε και την διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στη Βουλή για το θέμα.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοιού, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου την προοπτική ενός νέου οριζόντιου lockdown, τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του να εντάξει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και γνωστοποίησε ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από το Φθινόπωρο και εντεύθεν.

Πηγή: madata.gr