Ομιλία πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο.

Πουθενά αλλού όσο στην Κύπρο δεν αποτυπώνεται τόσο ηχηρά και εύλωτα η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και ταυτόχρονα η αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους με βάση τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο Πρωθυπουργός. 

Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερίμια και Αμμόχωστος.

Για αυτό, το Διεθνές Δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα, με σαφή τον κοινό μας στόχο. Δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες της ΕΕ. Πάνω από όλα μια λύση που θα εγγυάται το μέλλον, την ευημερία και για τις δύο κοινότητες.

Ως μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του νησιού. Για αυτό οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί! Διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. 

Μια πράσινη γραμμή που κόβει στα δύο τη Λευκωσία είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει να σβήσει. Αυτό διεκδικούμε στην Ευρώπη ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον των στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το Κυπριακό πρέπει να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στον χάρτη των καινούριων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων. Εκεί, το εθνικό μας μέτωπο θα έχει και σταθερή στρατηγική και ευέλικτη τακτική. Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα.

Άλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος έχουν θάρρος και όχι θράσος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές συμμαχίες μας και η βελτιωμένη εικόνα των χωρών στον κόσμο. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: madata.gr