Μέσα στο πολεμικό κλίμα που επικρατεί και επηρεάζει την Ευρώπη και τον κόσμο, ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.
Η Αθήνα προσέρχεται στη συνάντηση με «μικρό καλάθι» και μετρημένες προσδοκίες.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη συνάντηση του Έλληνα ΠΘ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δύο ηγέτες θα γευματίσουν χωρίς το αυστηρό πρωτόκολλο των επίσημων συναντήσεων, ενώ το πρωί ο πρωθυπουργός γιόρτασε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι.

Στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό τόπο σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία από τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να στείλουν μήνυμα για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα θέματα, ο πρωθυπουργός θα κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με δύο δεδομένα: Πρώτον ότι οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται με το διεθνές δίκαιο και, δεύτερον, ότι η γεωπολιτική και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Από την πλευρά της Τουρκίας, φαίνεται πως σήμερα η πρόθεση είναι να συζητηθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δυο χωρών, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει πάντα ανοιχτή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων.

Πηγή: madata.gr