Κυλικειούχος σχολείου της Κοζάνης καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα κυλικεία των σχολείων έχοντας πάρει εδώ και τέσσερις μήνες μόνο 800 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές της. «Περάσαμε Πάσχα χωρίς τα 800 ευρώ» σημειώνει στο prlogos . Ακόμα και με τα 534 ευρώ που θα δοθούν είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν βασικές ανάγκες της με τα δύο παιδιά της να σπουδάζουν, τονίζει.

Η ίδια εργάζεται εδώ και 27 χρόνια σε κυλικεία σχολείων, έχει πιστοποιηθεί με 120 ώρες κατάρτισης και τώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς. Οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν ,και οι λογαριασμοί» δηλώνει ζητώντας να ακουστεί το αίτημά της στη σχολική επιτροπή του δήμου Κοζάνης για απαλλαγή από τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δόση Δεκεμβρίου -Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου, όταν τα σχολεία υπολειτουργούσαν με την έξαρση τότε των ιώσεων και τις πολλαπλές απουσίες που έφταναν ως και το 60% των μαθητών για μεγάλο διάστημα. «Ζήτησα τη μείωση των φοιτητικών ενοικίων για τα παιδιά μου, αλλά δεν το δικαιούμουν ως ελεύθερος επαγγελματίας».

70 οικογένειες στο Νομό Κοζάνης και 8.000 εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες κυλικείων σε όλη την χώρα βρίσκονται στην ίδια δεινή κατάσταση με το 70% αυτών να μην έχει δεύτερο επάγγελμα για τον βιοπορισμό τους. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κοζάνης πάγωσε τη δεύτερη δόση ως τον Οκτώβριο, για να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Την ίδια ώρα στις κατασκηνώσεις με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας τα κυλικεία επιτρέπονται με μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων και συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά.

Για το δήμο Κοζάνης τα 35.000 ευρώ των κυλικειούχων τη δεύτερης δόσης είναι ένα σοβαρό ποσό, δεδουλευμένο, το οποίο αν δεν δοθεί θα στερηθεί από τα σχολεία την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του prlogos ζητήθηκε από τους κυλικειούχους να αναφέρουν τις περιπτώσεις εκείνες που βιοπορίζονται αποκλειστικά από τη λειτουργία του για να ληφθεί ειδική μέριμνα.

Στο Δήμο Εορδαίας όμως και συγκεκριμένα στις 26 Μάϊου πάρθηκε η πρώτη απόφαση σε όλη την χώρα για απαλλαγή των αναδόχων των Κυλικείων των Σχολικών Μονάδων Α/θµιας Εκπ/σης και Β/θµιας Εκπ/σης από την πληρωµή της Β΄ και Γ΄∆όσης του σχολικού έτους 2019-2020 οι οποίοι πλήττονται από την πανδηµία του κορωνοϊού (covid-19), καθώς και η αναστολή κάθε διαδικασίας για εκµίσθωση σχολικού κυλικείου, εκτός αν παραιτηθεί ο εκµεταλλευτής του. Το Υπουργείο παρατείνει για ένα έτος εξάλλου τα μισθώματα που έληγαν ως τις 30 Ιουνίου και αναστέλλει την τρίτη δόση Μαρίου-Απριλίου -Μαΐου αυτιοδίκαια.

Πηγή: thestival.gr