Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, η εγκληματική πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους και του οφέλους, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα της πανδημίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης και το υποβαθμισμένο ΕΣΥ».
«Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας, φταίει ο άγνωστος εχθρός που ξεπερνάει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος. Όμως οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι “αυτό κοστίζουν’, ότι τίποτε δεν είναι τζάμπα. Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές», είπε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι τα αναγκαία μέτρα (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ) είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι το «τρεχάτε να σωθείτε» είναι το βασικό μέτρο στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας, για να προσθέσει ότι «πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και τους χιλιάδες αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να τρέξει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, κλιμακώνοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης». 

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική για τους εμβολιασμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με την πολιτική της, έχει μετατρέψει το εμβόλιο, από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει το εμβόλιο σε ευκαιρία για τους ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους και την κερδοφορία τους.

«Εσείς τροφοδοτείτε τον ανορθολογισμό, με της παλινωδίες σας, τη λειψή εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, την μετατροπή του εμβολίου σε μέσο εξαγοράς, σε μέσο συναλλαγής, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση. Η ευθύνη όλη είναι δική σας», είπε ο γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, αλλού, δεν έγιναν στάχτη δάση και περιουσίες μόνο, αλλά και το ίδιο το παραμύθι σας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού». 

Με την πολιτική της η κυβέρνηση θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι΄αυτό ούτε θέλει ούτε και μπορεί να την προστατεύσει, είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «έτσι εξηγείται όλο αυτό το αλαλούμ, όλη αυτή η καταστροφή, όλη αυτή η ανικανότητα» και «γι΄αυτό το κράτος δείχνει γυμνό, όταν πρόκειται να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, το περιβάλλον».

Το κράτος, παρατήρησε ο γγ του ΚΚΕ, είναι πλήρως εξοπλισμένο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του, «γεμίζει τις αύρες με νερό για να πέφτει άσκοπα πάνω σε νέους και γυναικόπαιδα που αγωνίζονται και αφήνει άδεια τα βυτία και τα οχήματα της πυροσβεστικής, αντί να τα έχει έτοιμα και σε επάρκεια, για την ώρα της φωτιάς».

«Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις των εργαζομένων, των κατοίκων που ξέρουν καλύτερα απ΄όλους τι χρειάζεται και τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό, τη νεολαία να σκεφτούν αποφασιστικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους για να μην παραγραφούν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά του δάσους, του φυσικού πλούτου, της ζωής τους».

Πηγή: madata.gr