Στο σημείο της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (02.03.2023) ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την 5η ΥΠΕ στη Λάρισα.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενου από τους Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Μαρία Γαβαλά και Ρίζο Μαρούδα, μέλη της ΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, βρέθηκε νωρίς το πρωί στο σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε από τα στελέχη της Πυροσβεστικής για την πορεία των ερευνών δήλωσε:

«Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία, δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των αθώων αυτών θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας.

Δεν πρόκειται για δυστύχημα ή ατύχημα, πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το είχαν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στους σιδηροδρόμους. Το είχε καταγγείλει το ΚΚΕ μέσα από το βήμα της Βουλής. Το είχαν καταγγείλει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εδώ και μήνες. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές ευθύνες που υπάρχουν, όλες, δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αυτό το ρόλο θα επιτελέσουμε από δω και πέρα. Διότι, όσο υπάρχουν -όπως σήμερα- συστήματα ασφαλείας που δε λειτουργούν, την ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία τα προσφέρει, τα διαθέτει στον 21ο αιώνα, όσο δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο, πιστοποιημένο, με σωστές εργασιακές σχέσεις, όσο δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει παρακολούθηση της πορείας των υποδομών, συντήρηση αυτών, των σιδηροδρομικών γραμμών, των σηματοδοτήσεων και τόσων άλλων.

Όσο υπάρχει η περιβόητη απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάτμηση του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνέχεια και το ξεπούλημα σε ιδιωτική εταιρεία, που προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση και να πληρώνουμε συνεχώς νέα θύματα».

«Προειδοποιούμε: Πρέπει το μαχαίρι να “φτάσει στο κόκκαλο”. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και αυτές είναι που πρέπει να αποκαλυφθούν εδώ και τώρα, εμείς αυτό θα κάνουμε. Το “όχι πια”, η οργή, η αγανάκτηση του λαού μας, που έχει ξεχειλίσει, θα πρέπει να εκφραστεί και με πολιτικές επιλογές και με οργανωμένο αγώνα και πάλη, διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή, την ανάπτυξη και την προστασία της ζωής και της ευημερίας του ελληνικού λαού και όχι τα κέρδη των λίγων εταιρειών», υπογράμμισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

 Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη Λάρισα, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και την πορεία ταυτοποίησης των σορών με τη λήψη δειγμάτων DNA, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας και ευρύτερα της 5ης ΥΠΕ.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «αναδείχτηκε η μεγάλη συμβολή των υγειονομικών στην αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν από το δυστύχημα, όπως και συνολικά η προσφορά τους στην αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία». Ταυτόχρονα, «αναδείχτηκαν και οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που δυσχεραίνουν το έργο τους και εμποδίζουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού της περιοχής».

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: madata.gr