Την άποψη πως όλες οι αποκαλύψεις και οι ηχογραφημένες συνομιλίες που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα -από τα ενδεχόμενα παραδικαστικά κυκλώματα ως τη συγκάλυψη για τις ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι- αποτελούν «προϊόν» μιας συνολικής πολιτικής νοοτροπίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος», ο συνταγματολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

«Ποινικές ευθύνες όσων απειλούσαν και πίεζαν!»

«Όλα αυτά προφανώς εμπεριέχουν ποινικές ευθύνες όλων αυτών που απειλούσαν και πίεζαν και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Από εκεί και πέρα, είναι απλώς ένα επιμέρους σύμπτωμα της αρρώστιας που κατατρώει αυτό το κράτος, που είναι δομημένο με έναν τρόπο αναποτελεσματικό, πελατειακό, ώστε να μη μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα.»

«Ρουσφετολογικός και κουτοπόνηρος ο τρόπος ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία»

«Προφανώς “δένει” (σ.σ.: το θέμα των αποκαλύψεων για το Μάτι) με όλα τα υπόλοιπα που προηγήθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε με έναν τρόπο εντελώς ρουσφετολογικό και κουτοπόνηρο τη διαχείριση της εξουσίας. Δεν ήταν το Καινούργιο που υποστήριζε. Αντίθετα ήταν εξίσου Παλιός με το Παλιό σύστημα εξουσίας.

Το ίδιο ξινισμένο κρασί από διαφορετικές μπουκάλες. Τα νέα πολιτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης αποδείχτηκαν εξίσου παθογόνα με προηγούμενα. Τα αστεία φαινόμενα τύπου Βαρουφάκη ή Βελόπουλου δεν θα διαρκέσουν. Εξαιρώντας αυτά, το μόνο που απέμεινε στο πολιτικό σύστημα ήταν η εναλλαγή ρόλων μεταξύ ΠΑΣΟΚ -που πλέον ντρέπεται να πει και τ` όνομά του- και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεικνύεται… τσοχατζοπουλικότερος του Τσοχατζόπουλου, ας το πω έτσι μεταφορικά…»

«Για τους περισσότερους στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδεολογίες»

«Από την περιορισμένη εμπειρία μου με την πολιτική μπορώ να πω ότι τα κίνητρα των περισσοτέρων από αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική, δεν είναι πολιτικά, αλλά προσωπικά. Κοιτάνε να βολευτούν. Ιδεολογικά; Ποιο ιδεολογικά; Για τους περισσότερους δεν υπάρχουν ιδεολογίες. Μόνο το προσωπικό βόλεμα.

Και συχνά μιλάμε για ανθρώπους, που αν δεν ήταν στην πολιτική, θα ήταν… άνεργοι, ή ημιάνεργοι.»

«Γύφτικο παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής»

«Είναι ένα θλιβερό φαινόμενο. Ένα γύφτικο παζάρι σε μια στιγμή μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης, που θα περίμενε κανείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων οι ηγέτες. Αλλά βέβαια δεν είναι θέμα του ποιος είναι πρωθυπουργός σε κάθε χώρα. Το βαθύτερο ζήτημα είναι η έλλειψη επαρκούς αποθέματος ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας. Του “εμείς” σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Πηγή: thestival.gr