Ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους στην Κρήτη οι πρώτες οκτώ Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, που θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους, με στόχο την καλύτερη ανίχνευση και αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Με την πλήρη ανάπτυξη του σχεδιασμού που αναμένεται μέσα στις επόμενες τρεις , περίπου εβδομάδες, στην Κρήτη θα λειτουργούν συνολικά 28 Κινητές Ομάδες Υγείας, δώδεκα από αυτές στο Ηράκλειο, οκτώ στα Χανιά και από τέσσερις στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.

Η έναρξη των Κ.ΟΜ.Υ στην Κρήτη έγινε σήμερα με τρεις κινητές ομάδες στο Ηράκλειο, μία στα Χανιά, τρεις στο Ρέθυμνο και μία στο Λασίθι .

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, κάθε όχημα αποτελείται από έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή που έχει εκπαιδευτεί να λαμβάνει ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, ενώ τα δείγματα που θα λαμβάνονται θα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

“Η κυρίαρχη στόχευση είναι η πρόληψη και ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικά κλειστές δομές, ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι έλεγχος θα γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπάρχει και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο να γίνει. Αυτό θα αποφασίζεται από την Επιτροπή του ΕΟΔΥ και τους επόπτες σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης” σημείωσε η κ. Μπορμπουδάκη , η οποία εξήγησε ότι σε ότι αφορά το συνολικό αριθμό των 28 Κινητών Ομάδων, ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των οδηγών, ενώ σταδιακά θα δηλώνουν υποψηφιότητα και οι νοσηλευτές.

“Ο διαγωνισμός διενεργείται από ΕΟΔΥ και στόχος είναι μέσα στις επόμενες 2-3 βδομάδες να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ανάπτυξη του σχεδιασμού με όσες μονάδες προβλέπονται συνολικά να αναπτυχθούν στην Κρήτη” συμπλήρωσε η κ. Μπορμπουδάκη.

Πηγή: thestival.gr