Μόλις το 9% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορούν συμπολίτες μας που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει ανησυχία και εγρήγορση, αλλά και λήψη μέτρων για τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 «Η έξαρση των κρουσμάτων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, κάθε χώρα επιλέγει τα μέτρα ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας και ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

«Από νωρίς είχαμε ανακοινώσει τα τεστ στα σύνορα σε όσους έρχονταν στη χώρα, δεν είχαμε ακόμα τότε έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον, ήταν προληπτικό μέτρο.
Δεν είναι εύκολες αποφάσεις καθώς μαζί με την προστασία της υγείας, πρέπει να συνεχιστεί η ζωή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι η ασπίδα που θωρακίζει και εμάς και τους άλλους και βοηθάει στη μείωση της διασποράς, ενώ προστατεύει από τη βαριά νόσηση.

Άρα εμβολιαστική κάλυψη, τρίτη δόση, περιορισμοί στην εστίαση και στη διασκέδαση, ειδικά αυτές τις μέρες που πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί».

Ακολούθως για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν, σχολίασε ότι:

«Περιορίζονται ωράρια, η μουσική και οι καθήμενοι, δεν περιορίζονται χωρητικότητες. Θα υπάρξουν εντός της ημέρας ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, μόνο στο χώρο της εστίασης είναι 6 με 7 δις τα μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα. Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 17 Ιανουαρίου στις 6πμ. Γίνεται συνεχώς επαναξιολόγηση της κατάστασης».

Αναφέρθηκε στην τηλεργασία που με βάση τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να εφαρμόζεται σε ποσοστό έως 50% και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και τόνισε πως θα το εξειδικεύει ο εργοδότης.

Μιλώντας ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ανέφερε ότι θα εξαντληθούν όλοι οι παράγοντες και η όποια απόφαση πρέπει να είναι δίκαιη και αναλογική, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη προχωράει και 180.000 άτομα άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

Επισήμανε πως αλλάζουν τα πρωτόκολλα και σε σχέση με τις καραντίνες με αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού, ενώ στη χώρα μας, το σύστημα Υγείας πιέστηκε αλλά αντέχει.
Σχολίασε πως φαίνεται ότι η Όμικρον έχει έκρηξη μεταδοτικότητας, αλλά ήπιο προφίλ.

Δήλωσε ότι 83 εκατομμύρια self test έχουν διατεθεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ ήδη  από την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαιούχοι έχουν παραλάβει τα δύο self test και τόνισε ότι «πρέπει να προσέξουμε τον περίγυρό μας ειδικά αυτές τις μέρες».

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: madata.gr