Την αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα καταστήματα, που ανήκουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αναστολή του μέτρου του δακτυλίου έως το τέλος Μαρτίου και καραντίνα 14 ημερών για όσους εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αναστέλλεται επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. 

Η κ. Πελώνη σημείωσε την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και επισήμανε ότι  αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. «Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός τα δύσκολα είναι μπροστά μας ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος, απαιτείται σοβαρότητα υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» προειδοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

«Οι φήμες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη. 

Παράλληλα η κυρία Πελώνη ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον απαραίτητο κόσμο. «Καλούμε και τους επικεφαλής των άλλων δογμάτων να ακολουθήσουν τις συστάσεις αυτές και για τους χώρους λατρείας των άλλων δογμάτων» πρόσθεσε η κυρία Πελώνη.

«Τα σούπερ μάρκετ – φαρμακεία δεν θα κλείσουν. Δεν κλείνουν ακόμη τράπεζες ούτε πρατήρια» επισήμανε η κ. Πελώνη, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μείνουν στους πολίτες. 

Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά παραβιάζουν τα μέτρα. Η ΠΝΠ προβλέπει καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν εντός δυο ημερών στοιχεία αποθεμάτων. Η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει διοικητικά πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ. 

Δίνεται ακόμα η δυνατότητα επίταξης, με διάρκεια έως 6 μηνών κινητών αναλώσιμων και μη που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια των μεσών ατομικής προστασίας, των φαρμάκων και του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Τους δημοσιογράφους ενημερώνει η κυρία Πελώνη καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Φωτό: Intime

Πηγή: thestival.gr