Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας όχι όμως με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο. Φωτιές όμως άναψε η συνέντευξη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά από τον κ. Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του.

Κόντρες και συγκρούσεις προκαλεί η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για τη θέση του πρωθυπουργού βλέπει πολιτικό πρόσωπο που όμως δεν θα είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκη ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δήλωσε: «Δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Εδώ μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ».

O Νίκος Ανδρουλάκης είτε δεν θέλει να μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας είτε έχει ήδη αποφασίσει συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης ούτε λίγο ούτε πολύ τι λέει; Ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος χ».

«Είναι αυτόγκολ του κ. Ανδρουλάκη που ακόμη άθελα του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα κόμμα που έχει αφήσει αυτό το αποτύπωμα στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα ψάρευε σε θολά νερά για να δει αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος από τον ήδη υφιστάμενο αρχηγό του», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας, αν. υπουργός Εσωτερικών.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για λυσσαλέα αντίδραση του συστήματος Μητσοτάκη.

«Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων που προτίθενται να συμφωνήσουν», είπε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής .

Η Πόπη Τσαπανίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και τότε θα αλλάξουν οι όροι της συζήτησης για την δημιουργία προοδευτικού μετώπου.

«Nα αλλάξει πρόσωπο και να είναι άλλος πρωθυπουργός; Ε όχι βέβαια. Αλλά όταν θα γίνουν οι εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, θα έχει δώσει τις εντολές του, εκεί θα αλλάξει και η κουβέντα».

Εσωκομματικό μέτωπο
Φωτιές άναψαν όμως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καθώς έμμεση απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο άλλοτε συνυποψήφιός του για την ηγεσία του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τον ουσιαστικά να ανοίξει τα χαρτιά του για το όνομα.

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα πρέπει να προτείνουμε και πρόσωπα. Εκτιμώ λοιπόν ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια και νομίζω θα το κάνει ότι προ των εκλογών θα πει και ποιον βλέπει», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε κάποιες προσωπικές θέσεις που δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ . Του επισημάνθηκε αυτό», σχολίασε ο κ. Δουδώνης, γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είπε: «Διαφωνώ με την προσωπική τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Να αναλογιζόμαστε ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις μας όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της παράταξης. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες διατυπώσεις μας».

Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ισχυρή εντολή προκειμένου -όπως είπε- την πρώτη Κυριακή και μόνο να εξαντλήσει τα περιθώρια της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Λέει Τσίπρας και Μητσοτάκης: Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»

Ο  Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ σχολίασε: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο κακό είναι περιφρόνηση προς την κοινή γνώμη».

Ενώ το ΚΚΕ ανέφερε: «Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ωστόσο κατηγορηματικός ως προς το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως αποκλείει συνεργασία με πρόσωπα που έπαιξαν με τη δραχμή.

Πηγή: madata.gr