Σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς για το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την απόφαση της Μόσχας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας άλλη μια πρόκληση και είπε ότι «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα για να προσπαθήσει να μας εκβιάσει», προσθέτοντας ότι «Η απάντησή μας θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

Η Ευρώπη ήδη αντέδρασε, καθώς Βουλγαρία και Πολωνία θα παίρνουν φυσικό αέριο από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι γίνεται από εδώ και πέρα, και αν η Ρωσία θα πληρωθεί σε ρούβλια ή όχι.

Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και εκεί θα εξεταστούν τα διάφορα σενάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg ήδη τέσσερα κράτη – μέλη της ΕΕ έσπασαν τη γραμμή και πλήρωσαν σε ρούβλια τη Ρωσία. Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει γνωστό, λογικά, το ποια είναι αυτά τα κράτη.

Ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης υποκύπτουν στις πιέσεις Πούτιν
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές που έχουν γνώση των προετοιμασιών.

Πηγή: madata.gr