Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θέτουν βουλευτές της Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, κ.κ. Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας.

Η ερώτηση αφορά στη στελέχωση με προσωπικό του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, στην ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες του νομού Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για κάλυψη όλων των περιοχών του νομού και για εξασφάλιση διαμονής και σίτισης του πληρώματος του ΕΚΑΒ για την καλοκαιρινή περίοδο.

Αναλυτικά, το ΚΚΕ αναφέρει:

«Κάθε καλοκαιρινή περίοδο επανέρχεται με οξύτητα το πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης της ΠΕ Χαλκιδικής με πληρώματα και οχήματα από το ΕΚΑΒ. Φέτος λόγω και του κορονοϊού, η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό και οχήματα είναι ακόμη πιο άμεση.

Να σημειωθεί πως η ΠΕ Χαλκιδικής αποτελεί περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, από δυσπρόσιτες τοποθεσίες με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και με κακώς συντηρημένα οδικά δίκτυα, που σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια πληρωμάτων και οχημάτων του ΕΚΑΒ, έχουν στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης προσπαθεί κάθε χρόνο η Διοίκηση του ΕΚΑΒ να το αντιμετωπίσει, προσωρινά, με «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη του Τομέα Χαλκιδικής από εθελοντική μετακίνηση Πληρωμάτων Ασθενοφόρων- Διασωστών από τα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ (εκτός Κ.Y ΕΚΑΒ Αθηνών)». Ακόμα όμως και με αυτό το ημίμετρο, προκύπτουν ζητήματα που αφορούν τη διαμονή και τη διατροφή των εθελοντών.

Ενώ η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δηλώνει πως για τα πληρώματα που θα δηλώσουν συμμετοχή στην εθελοντική μετακίνηση στην ΠΕ Χαλκιδικής: «Η υπηρεσία θα καταβάλλει προσπάθεια για τη διαμονή και την διατροφή των συμμετεχόντων. Η κάλυψη θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα από υπαλλήλους οι οποίοι θα διαθέτουν κατάλυμα στην περιοχή.».

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σιθωνίας, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στις 27/05/2020, ζητούσε από τους Συλλόγους Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σάρτης & Πόρτο Κουφό: «…την παροχή συνολικά τεσσάρων δίκλινων δωματίων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαμονή των μελών των πληρωμάτων, με στόχο να θωρακιστεί η περιοχή του νότιου άκρου της Σιθωνίας στο πεδίο των Πρώτων Βοηθειών. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε τη συνεργασία σας αναφορικά με τη σίτιση των εν λόγω μελών των πληρωμάτων. Το συνολικό κόστος που αναλογεί στη συγκεκριμένη ενέργεια, ο Δήμος αδυνατεί φέτος να το καλύψει εξ ολοκλήρου, καθώς οι μειώσεις των δημοτικών τελών, εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, έχουν συρρικνώσει κατά πολύ τις οικονομικές του δυνατότητες.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στις 27/05/2020- «ΕΚΑΒ ΣΑΡΤΗ- ΑΣ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ», ενημερώνει τα μέλη του πως: «Μετά από συνεχείς πιέσεις και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής Αριστοτέλης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη παρουσία του οχήματος και του πληρώματος του ΕΚΑΒ στη Σάρτη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το συνολικό κόστος για τη διαμονή του πληρώματος για το δίμηνο ανέρχεται στα 6000€. Μετά από επαφή της Ομοσπονδίας, το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου δέχτηκε να πληρώσει το μισό του ποσού (δηλαδή 3000€) ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τους συλλόγους τουριστικών καταλυμάτων Σάρτης, Νικήτης και Μαρμαρά καθώς επίσης και από την Ομοσπονδία…. θα σας παρακαλούσαμε από καρδιάς να στηρίξετε το σύλλογο μας ώστε να μαζέψουμε ότι μπορούμε και να ελαφρύνουμε το κόστος.»

Τα ανωτέρω αναδεικνύουν και φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, με το τίμημα αυτής της πολιτικής να το πληρώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί, ώστε:
• Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής
• Να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες της ΠΕ Χαλκιδικής αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
• Να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε, να καλύπτονται έγκαιρα όλες οι περιοχές της ΠΕ Χαλκιδικής.
• Να εξασφαλιστεί η διαμονή και σίτιση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που ενδεχόμενα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την καλοκαιρινή περίοδο στην ΠΕ Χαλκιδικής, μέσα από την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και όχι βασιζόμενη σε «χορηγίες» που τείνουν στην ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων από το ΕΚΑΒ υπηρεσιών».

Πηγή: thestival.gr