Εμείς δίνουμε μια τεράστια μάχη στην Αττική αυτή τη στιγμή, αλλά με το ένα μάτι λοξά παρακολουθώ τη Μακεδονία την Κοζάνη και την Αχαΐα και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους συμπολίτες μας στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς δεν πάνε καλά οι περιοχές από πλευράς επιδημιολογικών στοιχείων» δήλωσε στο Mega.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια πιεσμένη κατάσταση και ότι τον Απρίλιο θα παλέψουμε όλοι με τις υγειονομικές δυνάμεις, να στηρίξουμε τους υγειονομικούς μας στις μάχες των νοσοκομείων» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ο κορωνοϊός είναι «μία νόσος δημόσιας υγείας, διάσπαρτη και εντός των οικιών μας».

«Ο ένας κόλλησε τον άλλον και γι’ αυτό είναι πολύ ισχυρή η σύστασή μου για πολύ μεγάλη προσοχή, στο πως κινούμαστε και πως σπάμε τον οικογενειακό κύκλο και την εσωτερική μετάδοση» επισήμανε.

 
Self – tests: Την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή τους στα φαρμακεία
 
Μιλώντας για το θέμα των self tests που αναμένεται να βοηθήσουν στο άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων με ασφάλεια, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή τους στα φαρμακεία και στη συνέχεια να τα παραλάβουν οι πολίτες.

«Πρώτοι φέραμε τα rapid test στην Ευρώπη και τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν τα τεστ οικιακής χρήσης, τα self tests δωρεάν φυσικά» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σχολεία: Έγνοια όλων είναι τα παιδιά της Γ’ λυκείου
Σε ερώτηση για τη σύνδεση των self tests με το άνοιγμα των λυκείων, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για μια μικρή «ανάσα», μια στήριξη των μικρών καταστημάτων, του λιανεμπορίου έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο κόσμος πιο άνετα.

 
«Επαναλαμβάνω ότι πρέπει όλοι να είμαστε 10 φορές πιο προσεκτικοί. Με κανόνες αποστασιοποίησης και με μάσκες και να δοκιμάσουμε αυτό το μέτρο ανάσας της κοινωνίας» πρόσθεσε.

 
Για το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κύρια έγνοια όλων είναι τα παιδιά της Γ’ λυκείου, καθώς τίθεται το ζήτημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι η κύρια μέριμνα είναι για αυτά τα παιδιά.

Lockdown: Δεν είναι άνοιγμα, αλλά αναδιάρθρωση των μέτρων
Για την απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για αναδιάρθωση των μέτρων και των εργαλείων που εφαρμόζονται, έτσι ώστε η κινητικότητα να είναι συντεταγμένη και με σεβασμό στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και μονάδες ελευθερίας να δώσει αλλά και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. «Τα πάντα μετρώνται καθημερινά και βήμα-βήμα βλέπουμε και αναθεωρούμε αν χρειαστεί την πορεία μας. Νομίζω ότι όλοι και οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και οι πολίτες θα δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα και προσοχή» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

 
Παράλληλα, ο Β. Κικίλιας αρνήθηκε να προβλέψει ποια μπορεί να είναι η κόκκινη γραμμή που θα θέσουν οι επιδημιολόγοι για την επιστροφή των περιορισμών και το νέο κλείσιμο της αγοράς. «Δεν θα προβώ προβλέψεις. Είναι κάτι δυναμικό αυτό το οποίο ζούμε. Βλέπετε ότι πάνω από 19 χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, αυξάνονται τα κρούσματα,  αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι νέες νοσηλείες και προχωρούν σε αναδιάρθρωση της τακτικής και στρατηγικής τους» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «θα πάμε προσεκτικά, θα πάμε βήμα-βήμα, βρισκόμαστε κατά την άποψή μου πολύ κοντά στο τελευταίο σκαλοπάτι».

 Εμβόλιο AstraZeneca: «Η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις σειρήνες κρατών, επιστημόνων ή συμφερόντων»
Τέλος, σχολιάζοντας το ζήτημα των εμβολίων και των κινδύνων που εξετάζονται ότι υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca φέρει την έγκριση του EMA και η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις σειρήνες κρατών, επιστημόνων ή συμφερόντων που μίλησαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Έχουμε ένα πολύ αυστηρό και οργανωμένο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων που δουλεύουν εκεί καθημερινά και την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών -μια άλλη ομάδα επιστημόνων, που συνεδριάζουν από κοινού. Έτσι θα προχωρήσουμε με υπεύθυνη ενημέρωση» είπε ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι τα οφέλη των εμβολίων που έχουν λάβει έγκριση είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Πηγή: madata.gr