Στην αποκατάσταση της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά την κακοκαιρία Ελπίς, με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και στην απόδοση ευθυνών σε Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε δύσκολη απόφαση αλλά απολύτως αναγκαία τη σταδιακή απόσυρση των ΜΜΜ από την κυκλοφορία τη Δευτέρα, εξήγησε: Στις 2:00 με 2:30 το μεσημέρι, είδαμε ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν ανεξέλεγκτα, είδαμε ότι οι δρόμοι μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής είχαν πολλά προβλήματα. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε να έχουμε προβλήματα με τα λεωφορεία, να διπλώσει παραδείγματος χάριν ένα λεωφορείο. Οπότε πήραμε την απόφαση να αποσύρουμε τα λεωφορεία

. Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απόσυρση των μέσων μαζικής μεταφοράς επισήμανε πως «εάν έβγαιναν τα λεωφορεία και γινόντουσαν ατυχήματα και δημιουργούνταν περισσότερα προβλήματα, θα ήμασταν υπόλογοι», και τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο και σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών».

Ανέφερε, επίσης, ότι «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα, κατά την οποία χάρη στις προσπάθειες όλων των εργαζόμενων και της διοίκησης των εταιρειών, έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 710 οχήματα στους δρόμους», τα οποία -όπως σημείωσε- είναι περισσότερα απ’ όσα βγαίνουν στους δρόμους στις αργίες, όπως κηρύχθηκε η σημερινή ημέρα. «Σήμερα νωρίς το πρωί, στις 5:00, έγινε μία έκτακτη σύσκεψη. Βγήκαν οι επόπτες της ΟΣΥ στους δρόμους και είδαν την κατάσταση και αποφασίσαμε ότι θα βγουν τα λεωφορεία», προσέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό λειτουργούν κανονικά, προσθέτοντας ότι «έχει δοθεί εντολή, έτσι ώστε να καθαριστούν όλες οι σκάλες που οδηγούν στους σταθμούς του Μετρό, διότι υπάρχει παγετός και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε και όλες τις άλλες γραμμές. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε: «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρχίζουν και λειτουργούν. Όπου υπάρχουν προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε. Εάν υπάρχει πρόβλημα, πρώτα βάζουμε την ασφάλεια των επιβατών και των πολιτών».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση ζήτησε από ιδιωτικές εταιρείες, την Αττική Οδό και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να καταβάλουν από 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα, σε οδηγούς και επιβάτες. Τόνισε όμως ότι αυτό φυσικά και δεν φτάνει, αλλά πρέπει το κράτος να μετουσιώνει σε συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες.

«Δεν κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Όπως καλά γνωρίζετε, η Αττική Οδός και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν μία σύμβαση παραχώρησης και πολύ συγκεκριμένες ευθύνες», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ανέφερε ότι με το νόμο 4663 του 2020 η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα πλαίσιο κυρώσεων. «Πέρα από τη χρηματική καταβολή που θα δοθεί, δεν παραιτείται -και αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές- κανένας από τίποτα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, είναι ελεύθερος να το κάνει» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει για ποιο λόγο υπήρξαν προβλήματα στην Αττική Οδό και η αρμόδια επιτροπή, που έχει ήδη συσταθεί, θα παραδώσει εντός 25 ημερών το πόρισμα και θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις όπου πρέπει.

Όσον αφορά στον σιδηρόδρομο, εξήγησε ότι «πρόβλημα λόγω κακοκαιρίας δημιουργήθηκε με τέσσερις αμαξοστοιχίες», υπενθύμισε ότι θα δοθεί αποζημίωση 1.000 ευρώ στους επιβάτες και τόνισε ότι: «Έρευνα θα διεξαχθεί και εκεί και με πολύ μεγάλη ψυχραιμία, θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ήδη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, που είναι το κράτος, τα υπουργεία, η περιφέρεια και οι δήμοι.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr