H Τουρκία να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 αλλά να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον μέλους του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας την προκλητική της στάση και τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι «δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16».

Μάλιστα τα λεγόμενα του Μενέντεζ αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς τα είπε, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο ρώτησε πως θα χαρακτήριζε μία τέτοια χώρα, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να απαντά «ένας προκλητικός σύμμαχος». Τότε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε «αυτή η χώρα είναι η Τουρκία. Μια χώρα που κάνει όλα αυτά τα πράγματα δεν αξίζει να λάβει τα F-16».

Μενέντεζ: Τι αποκαλείτε μία χώρα, ο οποία παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα εδαφικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Μία χώρα, η οποία κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας; Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ;

Που έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές; Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;

Που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;

Που συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εναντίον των εταίρων των ΗΠΑ, όπως οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας;

Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη;

Που αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης;

Που έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε ένα τζαμί παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO;

Που συλλαμβάνει και φυλακίζει αμερικανικό προσωπικό;

Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα το έλεγα ότι ένας προκλητικός σύμμαχος

Μενέντεζ: Λοιπόν, καλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι μια τέτοια χώρα … ότι αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν

Με όρους η πώληση των F -16 στην Τουρκία λέει ο Μπλίνκεν
Στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, της Αμερικανικής Βουλής ο φιλέλληνας βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ρώτησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών τι προτίθεται να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς είναι δεδομένο ότι τουρκικά F-16 χρησιμοποιούνται για να παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός ΥΠ.ΕΞ. απάντησε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να πουλήσει και να αναβαθμίσει τουρκικά F-16, προκειμένου να υπάρχει σωστή διαλειτουργικότητα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Με την απάντηση αυτή προστέθηκε ένας αστερίσκος που δεν είχε ακουστεί καμία άλλη φορά.

Ωστόσο, είπε , ότι θα προσπαθήσει να βρει η αμερικανική κυβέρνηση ένα τρόπο έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι αυτά δεν θα  χρησιμοποιηθούν στην ένταση ανάμεσα σε συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν: «Κηρύσσω την 25η Μαρτίου ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας σηματοδοτεί 202 χρόνια φιλίας μεταξύ της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν μία τοποθέτηση με ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα καθώς είπε ο Τζο Μπάϊντεν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αναφέρθηκε στο πόσο έχει ανοίξει η ατζέντα της διμερής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Αμερικής εξήρε τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην κρίση με την Ουκρανία και σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, στους ομογενείς σημειώνοντας ότι παίζουν έναν καταλυτικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία, καθώς έχουν μία πλούσια συνεισφορά.

Επίσης, ανέφερε ο Τζο Μπάϊντεν ότι στην μακρά πολιτική πορεία που έχει διατελέσει έχει αποκτήσει μέντορες και φίλους μέσα από την ελληνική ομογένεια.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ είναι ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, όπου θα συμμετέχει ως τελετάρχης στην παρέλαση του Σικάγο και στην Φιλαδέλφεια.

Πηγή: madata.gr