Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται την ενοχή της με την τροπολογία για ασυλία στις επιτροπές των ειδικών, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ATLAS TV Κεντρικής Μακεδονίας.

 «Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι η ίδια που εισηγείται στους επιστήμονες με τι μέτρα να προχωρήσουν, παραδέχεται ότι είναι η ίδια που έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «η τροπολογία αυτή –η οποία συμπεριλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα- απαγορεύει στους επιστήμονες να καταθέσουν σε μια ενδεχόμενη έρευνα που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον για τη διερεύνηση ευθυνών στη διαχείριση της πανδημίας». «Αυτό που θέλει να γλιτώσει δηλαδή η ΝΔ, είναι το ενδεχόμενο να πουν οι επιστήμονες ότι -για παράδειγμα- στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν η κυβέρνηση εκείνη που αγνόησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων για lockdown νωρίτερα, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Προστασία στα πολιτικά στελέχη όχι στους επιστήμονες»
«Η κυβέρνηση, έτσι, προστατεύει πολιτικά στελέχη, όχι τους επιστήμονες», είπε και συμπλήρωσε πως «γίνεται ακόμα χειρότερο αν σκεφτούμε ότι εδώ και καιρό, γιατροί που έχουν ασκήσει κριτική για ελλείψεις στο σύστημα υγείας, έχουν υποστεί διώξεις».

Αναφερθείς στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, σημείωσε ότι «με βάση αυτό, ένας εργαζόμενος θα μπορεί για έξι μήνες να δουλεύει δεκάωρα χωρίς να πληρωθεί ούτε μία ώρα υπερωρίας». «Αυτό σημαίνει εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και βέβαια μείωση μισθού», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο «δίνει προτεραιότητα στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όπου υπάρχει ατομική σύμβαση, δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης από την πλευρά του εργαζόμενου».

 «Αν όλα αυτά τα συνδέσουμε με το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να απαξιώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας, τότε είναι βέβαιο ότι η πολιτική της κυβέρνησης –εκτός από το ότι καταργεί το 8ωρο- επιβραβεύει ξεκάθαρα την εργοδοτική αυθαιρεσία», επισήμανε. «Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τράπεζα αναγκάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για αδήλωτες υπερωρίες. Το ίδιο πρόστιμο σήμερα θα ήταν μόλις 109.000», ανέφερε ενδεικτικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, τόνισε ότι «το πρώτο και κρίσιμο είναι η ανάγκη ρύθμισης τους χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία». 

«Μιλάμε για ένα χρέος που δε γεννήθηκε από κακοπληρωτές αλλά από τις αντικειμενικές συνθήκες της πανδημίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι στην οικονομία απλά πατήσαμε ένα “pause”και τώρα μπορούμε απλά να «ξεπαγώσουμε» χωρίς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, κάνει λάθος». «Επομένως, με βάση την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης, πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους -που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 60%- και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις», εξήγησε, τονίζοντας ότι «εάν δε γίνει αυτό, τότε όχι μόνο θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά στο τέλος της ημέρας το κράτος δε θα έχει και κανένα έσοδο από μια επιχείρηση που θα κλείσει». «Δεύτερον, το κράτος πρέπει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους για 6 μήνες, με την υποχρέωση της επιχείρησης ότι δε θα κάνει απολύσεις και δε θα αλλάξει τις σχέσεις εργασίας», σημείωσε. «Το κόστος των παρεμβάσεων που προτείνουμε είναι 5,7 δισ., μία απόλυτα εφικτή δαπάνη», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

 Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι «τα ποιοτικά στοιχεία σε όλες τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν πως στην κοινωνία κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που ένα πλειοψηφικό ρεύμα των πολιτών επιδοκιμάζει πολλές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως είναι η συνταγογράφηση των τεστ ή η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών».

«Από την πλευρά μας δεν ζητάμε εκλογές, γιατί κατανοούμε προφανώς ότι οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο», επισήμανε. «Ωστόσο, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, με τις προτάσεις και τις θέσεις μας, όπως αυτές που παρουσιάσαμε για το Νέο ΕΣΥ και την οικονομία, για να αποδείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας για τη χώρα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

topontiki

Πηγή: madata.gr