Να σταματήσει η κυβέρνηση την εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια
Κριτική στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ασκεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί κορυφαία μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η κατάργησή του από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος. Κάνοντας λόγο για ένα «αναχρονιστικό» νομοσχέδιο, σημειώνει ότι «νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα, θα φέρει μειώσεις μισθών και ένα νέο κύμα εξόδου νέων επιστημόνων προς την Ευρώπη». «Στην βιομηχανία κινδυνεύουμε να δούμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων» λόγω αύξησης των υπερωριών, προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι όλα αυτά δρομολογούνται στις συνθήκες των ήδη διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών. Αναφέρει μάλιστα σχετικά ότι «το 2017 συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες 1,6 εκ., σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυξήσεις – πρώτα από όλα – στο βασικό μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», διαμηνύει ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αναφερθείς στους πόρους που ετοιμάζεται να πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζει ότι «το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν οι πόροι θα φθάσουν στην κοινωνία ή θα τους εκμεταλλευτούν ξανά λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο πρόγραμμά του, μιλά «για ένα μεγάλο πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες», τονίζει, ενώ επαναλαμβάνει ότι «θα πρέπει γενναία να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι», κάτι που θα προστατεύσει θέσεις εργασίας –οι οποίες κινδυνεύουν λόγω των λουκέτων- αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει ότι «με τον τρόπο που ανοίγουν τον τουρισμό, ήδη η κατάσταση ξεφεύγει σε κάποια συγκεκριμένα νησιά», γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι εύκολο.«Ήδη υπάρχουν καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές σε νησιά ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επαναπαύεται στην τακτική των self test τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα εργαλείο που δεν μας λέει πάντα την αλήθεια». Τα self test«δεν δημιουργούν ένα τείχος προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός», υπογραμμίζει ο Ν. Ηλιόπουλος και προτάσσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παρέχονται δωρεάν μοριακά test μέσω συνταγογράφησης.

Τέλος, στο μέτωπο της Παιδείας, ο Νάσος Ηλιόπουλος στρέφει τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός, αλλά ως ντίλερ των κολεγίων», καθώς με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ αφήνει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου σχεδόν 30.000 μαθητές. Ασκεί, τέλος, κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι αλλάζει το σύστημα εισαγωγής εν μέσω πανδημίας κι ενώ «τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση κλεισμένα μέσα στο σπίτι τους ένα χρόνο». «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την εφαρμογή του νέου νόμου», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

https://www.news.gr

Πηγή: madata.gr