Οι τέσσερις μεγάλες ορχήστρες της πόλης γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και η ΜOYSA -Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν, για πρώτη φορά, σε μία κοινή καλλιτεχνική δράση με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 40-50 μουσικοί της κάθε Ορχήστρας, τηρώντας τις αποστάσεις, εμφανίζονται στο αίθριο του Μουσείου, δημιουργώντας ένα μουσικό μωσαϊκό με αγαπημένα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Η δράση αυτή θα προβληθεί από τη Δημοτική Τηλεόραση TV100 σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, στις 8 το πρωί, στις 11.30 π.μ. και στις 20.15.

Η ΚΟΘ Θα ερμηνεύσει το θριαμβευτικό και λαμπερό φινάλε από την Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα του George Friedrich Händel, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, η ΣΟΔΘ θα παρουσιάσει τον φλογερό Τελετουργικό Χορό της Φωτιάς από το μπαλέτο Ο μάγος έρωτας του ισπανού συνθέτη Manuel de Falla, υπό τη μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου, η ΦΟΔΘ θα χαρίσει ιταλικές μελωδίες σε ένα ποτ πουρί με τον τίτλο Viva Italia, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κλεάνθη Ζαρίμπα, ενώ η MOYSA θα χαιρετίσει τον εορτασμό της μουσικής με δύο ελληνικούς χορούς, τους Μήλο μου κόκκινο και Κοφτός, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου .

Οι 4 ορχήστρες της πόλης παίζουν για την Ημέρα Μουσικής, μηδενίζοντας τις αποστάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Μουσική διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου Georg Friedrich Händel: Φινάλε από την Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα La Réjouissance (Χαρά) Menuet I (Μενουέτο Ι, γαλλικός χορός) Menuet II (Μενουέτο ΙI)

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου Manuel de Falla: Danza Ditual del fuego από το μπαλέτο El Amor Brujo (Τελετουργικός χορός της φωτιάς από το μπαλέτο Ο Μάγος Έρωτας)

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης Μουσική διεύθυνση: Κλεάνθης Ζαρίμπας Viva Italia, ποτ πουρί ιταλικών μουσικών θεμάτων (Διασκευή: Jack Bullock)

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Παπαδημητρίου Δύο ελληνικοί χοροί: Μήλο μου Κόκκινο Κοφτός (Διασκευή – επεξεργασία: Θοδωρής Παπαδημητρίου)

Πηγή: thestival.gr