Ηγήθηκε της γυναικείας ομάδας Jakarta Electric PLN για να γίνει η πρωταθλήτρια του Proliga το 2015, το 2016 και το 2017. Το 2019, κέρδισε πρωτάθλημα με την ομάδα Jakarta PGN Popsivo Polwan, πριν μεταφερθεί στην ομάδα Generali Supreme Chonburi-E Tech στο Thai Volleyball League και κερδίζοντας το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά.

Η Manganang κέρδισε πολλά βραβεία Most Valuable Player στην καριέρα της και βοήθησε την εθνική ομάδα της Ινδονησίας να αποκτήσει αρκετά χάλκινα και ασημένια μετάλλια σε διάφορες εκδόσεις των Αγώνων της Νοτιοανατολικής Ασίας (SEA). Όμως, τα καταπληκτικά επιτεύγματά της τέθηκαν πάντοτε υπό αμφισβήτηση, λόγω του ότι έμοιαζε με άντρα λόγω φυσιογνωμίας και σωματικής διάπλασης.

 
Με μεγάλους ώμους, μυϊκή σωματική διάπλαση, επίπεδο στήθος η Aprilia Manganang δεν ήταν ποτέ ο πιο θηλυκός παίκτης βόλεϊ. Όχι ότι έπρεπε να είναι δηλαδή. Όμως οι φήμες που έδιναν και έπαιρναν συνέχεια, έβαζαν φωτιά στα σενάρια για απάτη.

Πριν από τους αγώνες SEA του 2015 στη Σιγκαπούρη, αξιωματούχοι βόλεϊ των Φιλιππίνων διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να υποβληθεί σε δοκιμή φύλου η Aprilia Santini Manganang, αλλά η ιατρική επιτροπή της Ομοσπονδίας Αγώνων της Νοτιοανατολικής Ασίας το απέρριψε και η Manganang επιτράπηκε να αγωνιστεί στην ομάδα γυναικών.

 Η διαμάχη σχετικά με το φύλο της Aprilia συνεχίστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν η απόφαση να αποσυρθεί από το βόλεϊ των γυναικών στην ηλικία των 28 ετών. Η απόφασή της άφησε πολλούς ανθρώπους σε σοκ, ειδικά επειδή ήταν τόσο επιτυχημένη στο άθλημα μέχρι τότε. 

“Πήρα αυτήν την απόφαση, γιατί θέλω να ζήσω μια καλύτερη ζωή”, δήλωσε.

 
Μετά την αποχώρησή της από τον αθλητισμό, η Aprilia ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία, ως δεύτερος λοχίας στο Σώμα των Γυναικών του Στρατού. Ήταν εκεί, που τελικά επιβεβαιώθηκε ότι ήταν άντρας. 

Όταν η Aprilia Santini Manganang εξετάστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Robert Wolter Monginsidi στο Μανάντο, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα και μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο Στρατού Gatot Subroto στην Τζακάρτα για περαιτέρω ελέγχους. Η πρώην αθλήτρια το αποδέχτηκε και γρήγορα υιοθέτησε το πραγματικό της φύλο, αλλάζοντας το όνομά της σε Aprilio Perkasa Manganang, υιοθετώντας άλλο στυλ στο ντύσιμο, έκοψε κοντά τα μαλλιά και δήλωσε πως ανακουφίστηκε από αυτά τα νέα…

 
Ινδονησιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Aprilio γεννήθηκε με υποσπαδία, τη δεύτερη πιο συνηθισμένη γεννητική ανωμαλία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, κατά την οποία η δημιουργία της ουρήθρας του πέουs κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη είναι ατελής. Λόγω του περιορισμένου ιατρικού εξοπλισμού εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι διαθέτει γυναικεία γεννητικά όργανα και έζησε ως γυναίκα για 28 χρόνια της ζωής του.

e-daily

Πηγή: madata.gr