Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να πορεύεται προς την ερχόμενη Κυριακή με έναν αέρασχεδόν 10 μονάδων διαφοράς από τον Γιώργο Παπανδρέου, όμως, στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη θα κατευθυνθούν προς εκείνον.

Ζητούμενο αποτελεί βέβαια, το τι μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό που έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ήρθε τρίτος στις χθεσινές κάλπες. Ερωτηματικό αποτελεί και το εάν οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου ξαναπάνε στις κάλπες την Κυριακή.

Από την άλλη, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι είναι μεγάλο αβαντάζ η διαφορά των 10 μονάδων και θεωρούν ότι σίγουρα θα εισπράξει έναν αριθμό από τις ψήφους όσων βγήκαν εκτός της κούρσας διαδοχής.

Η πρωτιά Ανδρουλάκη δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ του αναγνώρισαν ότι δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα, πως έμεινε στα δύσκολα και πως στο τέλος επέλεξε μια πιο ήπια γραμμή απέναντι στη Γεννηματά, δημιουργώντας μια πιο ενωτική διάθεση.

Η ηλικία του ευρωβουλευτή, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σηματοδοτεί επίσης την ανάδειξη μιας νεότερης γενιάς που αναμένει να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος, περιμένοντας υπομονετικά την τελευταία τετραετία, σε μια περίοδο που το πιο βασικό επιχείρημα ενάντια στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι πρόκειται για ένα γερασμένο κόμμα που θα πεθάνει όταν φύγουν από τη ζωή οι ψηφοφόροι του. Αυτή η αλλαγή γενιάς, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί αυτόματα απόσυρση της προηγούμενης, παρά την εμφανή διάθεση για ανανέωση.

Πρόθεση από την πλευρά του ευρωβουλευτή είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς, ακόμη και για τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Από εκεί και πέρα δεν διαφαίνεται διάθεση παραίτησης από κανέναν – πράγμα που σημαίνει ότι οι χαμένοι θα διεκδικήσουν την παρουσία τους την επόμενη μέρα , ως τάσεις. Και πάλι, εντός και όχι εκτός κόμματος.

Λοβέρδος, Χρηστίδης, Καστανίδης και Γερουλάνος δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για τον δεύτερο γύρο. Οι δηλώσεις τους κινήθηκαν σε ενωτικό πλαίσιο ενώ στάθηκαν και στη μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα», είπε στο μήνυμά του ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης», είπε ο Παύλος Χρηστίδης. «Η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους. Μάς δεσμεύει να βαδίσουμε αδιαπραγμάτευτα στον δρόμο της ενότητας, είπε ο Παύλος Γερουλάνος στο μήνυμά του.

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία της παράταξης. 

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών ανέδειξε καθαρό νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη με 37,03%. Στη μάχη που έδωσε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε πρώτος το νήμα με 27,79% και περνά στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς είναι και η συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και προσδοκία συγκεντρώνοντας περισσότερους από 270.000 ψηφοφόρους πάνω από τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ. 

Νίκη με μεγαλύτερη ένταση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει με την ίδια μαχητικότητα  και για τον δεύτερο γύρο. Όπως λένε στο topontiki.gr συνεργάτες του ο ίδιος θέλει να αποτυπωθεί και στις κάλπες του δεύτερου γύρου η νίκη του και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Ξεκαθαρίζουν ότι η πορεία του και στον δεύτερο γύρο θα είναι ενωτική. Θα δοθεί σήμα ενότητας και σ’ αυτόν τον γύρο λένε συνεργάτες του.

Η χάραξη της στρατηγικής ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα, ωστόσο τόσο οι συνεργάτες του όσο και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης ήξεραν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο.

«Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους. Για ανανέωση, ενότητα και αυτονομία. Η δημοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο μήνυμά του.

 
Η στρατηγική Παπανδρέου
Η διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου προκάλεσε κάποια σενάρια περί πιθανής απόσυρσης του πρώην πρωθυπουργού από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο τα σενάρια αυτά σταμάτησαν μετά τη δήλωση του.

«Αυτή την Κυριακή πετύχαμε τον στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικό πολιτών», ανέφερε στο μήνυμά του ο Γιώργος Παπανδρέου. «Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με την μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης, αποφασίζουν για το μέλλον, αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας, αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», πρόσθεσε.

 
Με το μήνυμά του φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο δεν έχει παραδώσει τα όπλα του για τον β’ γύρο αλλά ετοιμάζεται να δώσει «μάχη» για το μέλλον της παράταξης. Από το επιτελείο του πρώην Πρωθυπουργό γίνεται ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανακούφιση για το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό γιατί πολλές δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να μην βρίσκεται στον β’  γύρο. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στον β’ γύρο ο κ. Παπανδρέου θα δώσει «μάχη ιδεολογική» αλλά και «ουσίας» όπως λένε συνεργάτες του.

Τι θα γίνει με το Debate
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται ένα Debate δεύτερου γύρου στην ΕΡΤ. Τα επιτελεία το σκέφτονται αλλά δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συμμετείχε στο προηγούμενο debate. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Νέες ισορροπίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Λοβέρδος φέρεται να επιδιώκει να τηρήσει στάση αντίστοιχη με αυτή των εκλογών του 2017 για τον -τότε νέο- φορέα της κεντροαριστεράς, ήτοι θα στείλει ενωτικό μήνυμα, ενώ αποκλείεται να υπάρξει ζήτημα κάποιας «δραματικής» κίνησής του στο ορατό μέλλον. Οι Χ. Καστανίδης και Π. Γερουλάνος θεωρούνται ότι βρίσκονται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν στο παρελθόν διαφωνήσει μαζί του, οπότε η στάση τους κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί. Τέλος, ο Π. Χρηστίδης, μέλος της νέας γενιάς του ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να βρίσκεται πιο κοντά στα κελεύσματα Ανδρουλάκη περί «ανανέωσης» του κόμματος, ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει αφήσει να εννοηθεί τίποτα σχετικά με τη στάση του στον β’ γύρο.

Ένα έτερο στοιχείο που εμπεριέχει ενδιαφέρον αφορά και στην κατανομή των ψήφων ανά Περιφέρεια, καθώς, για παράδειγμα, ο Α. Λοβέρδος υπερίσχυσε των αντιπάλων του σε Αττική και Πειραιά, όπου πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά, έχοντας πίσω του Γ. Παπανδρέου στην Αττική και Ν. Ανδρουλάκη στον Πειραιά, περιφέρειες που στο β’ γύρο μπορούν να «βγάλουν πρόεδρο», αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα αποτελέσματα των άλλων εκλογικών περιφερειών.

 
Το κρίσιμο μεσοδιάστημα
Όπως προαναφέρθηκε, από σήμερα και μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης του β’ γύρου Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα επικεντρωθούν στην ανίχνευση των προθέσεων των υποψηφίων που τέθηκαν εκτός αγώνα και ενδέχεται να προσπαθήσουν να προσεταιριστούν κάποιους από αυτούς. Για την ώρα η εικόνα παραμένη… θολή, χωρίς, μάλιστα να φαίνεται κάποια πρόθεση -στο προσκήνιο, τουλάχιστον- να ξεκαθαριστεί άμεσα από τους «τέσσερις».

Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, σε σχέση με αυτή του 2017 και το ενδιαφέρον για την από τούδε πορεία του κόμματος κάνει όλους τους υποψηφίους -και όσους συνεχίζουν, αλλά και όσους έμειναν εκτός β’ γύρου- να επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, αποφεύγοντας προς ώρας τις «συγκρούσεις». Το τι θα γίνει στο παρασκήνιο, αναμένεται να το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες…

Πηγή: madata.gr