Η 30λεπτή τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Όπως και στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στη δική του θητεία θα είναι στενότερες από ποτέ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τη συμμετοχή 100 μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ότι αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο χθεσινό τηλεφώνημα ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας και τόνισε τη διαχρονική σχέση και τη στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών.

O υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν, αλλά και το ανακοινωθέν της ΕΕ με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν και ο συμβολισμός των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου

«Δεν βλέπω το τηλεφώνημα Μπάιντεν άσχετο από την παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις των εκπροσώπων των τριών δυνάμεων που πήραν μέρος στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ούτε την παρουσία ξένων πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά που είχαν πάρει μέρος ακριβώς από τη Nαυαρίνου. Όποιος τρίτος το διαβάζει αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει το γεγονός σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Όλα αυτά δείχνουν τις ισχυρές συμμαχίες της χώρας μας. Ο συμβολισμός ήταν ότι το ελληνικό κράτος βαδίζει προς τον τρίτο αιώνα της ζωής του με ισχυρές συμμαχίες», σημείωσε ο κ. Συρίγος αναφορικά με το συμβολισμό των χθεσινών εκδηλώσεων και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Καρότο και μαστίγιο από τους 27 στην Τουρκία

«Για το ανακοινωθέν της ΕΕ, για μία ακόμα φορά παρατηρούμε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μπαίνουν κάτω από τον τίτλο ανατολική Μεσόγειος. Η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία ως προς το πρίσμα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η παράγραφος 12 που ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και μονομερείς ενέργειες, η ΕΕ θα επανεξετάσει όλη της τη στάση. Η ΕΕ δύσκολα παίρνει αποφάσεις. Είναι 27 κράτη μέλη τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν, το καθένα με τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2021 να έχει σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία. Και ο Μακρόν δε θα συγκρουστεί με τη Γερμανία, από τη στιγμή που η Γερμανία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους», ανέφερε ο ίδιος σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

«Οι μόνες κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία και να τη ζημιώσει είναι κυρώσεις  στο θέμα των οπλικών συστημάτων. Τρία κράτη δε θέλουν να πάρουν μέτρα σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία για τρέχοντα προγράμματα. Πιο αποτελεσματικές ήταν οι αμερικανικές κυρώσεις. Οι κυρώσεις που ζητήσαμε και ζητάμε αφορούν στον στρατιωτικό τομέα. Πρέπει να γεμίσει το τραπέζι με διεκδικήσεις μας, ώστε να πάρουμε κάτι από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Έχουμε τρία σημαντικά σημεία στο ανακοινωθέν. Η Τουρκία δεν παίρνει τη χρηματική βοήθεια που ήθελε για τους πρόσφυγες. Επίσης, είναι υπό τον όρο της αιρεσιμότητας τα θετικά βήματα της ΕΕ προς την Τουρκία. Ακόμα, αναφέρονται ρητώς επιθετικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παράνομες γεωτρήσεις. Αυτά δεν υπήρχαν στο κείμενο του Δεκεμβρίου, τώρα υπάρχουν», τόνισε ο κ. Συρίγος αναφορικά με τα θετικά του ανακοινωθέντος της ΕΕ για την Τουρκία.

Πηγή: madata.gr