Έμπρακτη στήριξη στη νεοφυή επιχειρηματικότητα παρείχε για 10η συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα, «μοιράζοντας» 49.000 ευρώ σε 10 startups, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds

Η επιλογή έγινε ανάμεσα 328 υποψηφίων, οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις, που αφορούσαν στις κατηγορίες Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα (183), Περιβάλλον και Τεχνολογία (90) και Πολιτισμός και Τεχνολογία (55). «Η ΕΤΕ, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακούς φορείς, παρέχει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα NBG Business Seeds mentoring και χρηματοδοτικά εργαλεία, που προάγουν την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την τράπεζα να «τρέχει» ήδη τις διαδικασίες για τον 11ο διαγωνισμό (η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 8.10.2020).

«Κodika.io»: 20.000 ευρώ
Το Kodika.io είναι μία εφαρμογή για iPad και Mac, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει προηγμένες εφαρμογές για κινητά μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. «Μέσω της πλατφόρμας μας μπορεί κάποιος – είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για ιδιώτη – να φτιάξει εφαρμογή, χωρίς να γράψει κώδικα. Μπορεί, δηλαδή, με drag-and-drop να βάζει τις εικόνες του, τις λίστες του, να συνδέει τα δεδομένα του κ.ο.κ.», εξηγεί στο ΝΜ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος, εργαζόμενος από το 2010 ως mobile developer διαπίστωσα το ενδιαφέρον από πλευράς των πελατών για εφαρμογές. «Δεν υπήρχε μία πλατφόρμα, όπως συμβαίνει για τις ιστοσελίδες, που να μπορείς να φτιάξεις εύκολα μόνος σου εφαρμογές για κινητά. Δηλαδή, όταν ένας νέος επιχειρηματίας θέλει να φτιάξει τη σελίδα του στο διαδίκτυο είναι πλέον πολύ εύκολο. Υπάρχουν λύσεις, όπως το WordPress, που σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Για τον κόσμο των mobile εφαρμογών δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο», συνεχίζει και καταλήγει: «Η ομάδα μας αποτελείται μέχρι στιγμής από τρία άτομα. Τα χρήματα από τον διαγωνισμό της ΕΤΕ, όπως και οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις, που έχουμε αντλήσει στα τρία χρόνια λειτουργίας μας (από τη Development Partners), θα διατεθούν για την ανάπτυξη του προϊόντος. Απευθυνόμαστε σε παγκόσμιο κοινό, με τις περισσότερες πωλήσεις να γίνονται από Αμερική και Αγγλία».

«ΚΥΤΙΟΝ»: 10.000 ευρώ
Το «ΚΥΤΙΟΝ» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωργίας ακριβείας, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Απευθύνεται σε παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας, με παράλληλη μείωση των εισροών. «Ένα καλοκαίρι, πριν μερικά χρόνια, ήμασταν παρέα τέσσερις ηλεκτρολόγοι και ψάχναμε να βρούμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε. Μέσα από πολλές ιδέες, που απορρίφθηκαν, προέκυψε η ‘ΚΥΤΙΟΝ’. Το γεγονός, άλλωστε, ότι δύο από εμάς ήμασταν από αγροτικές οικογένειες, η ενασχόληση με γεωργικές καλλιέργειες ήταν προφανής», σημειώνει στο ΝΜ ο Διονύσης Μπίτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το bootcamp της ΕΤΕ ασχολούνταν με το κομμάτι της έρευνας. «Εξελισσόμασταν, βλέπαμε τι υπήρχε στην αγορά, προσπαθούσαμε να το κάνουμε καλύτερο. Απορρίψαμε τη λύση των πολλαπλών αισθητήρων, τα drones λόγω κόστους και δυσκολίας στη χρήση (απαιτείται πιλοτικό δίπλωμα) και καταλήξαμε σε ένα κουτί, που κινείται κατά μήκος ενός συρματόσχοινου και μπορεί να πάρει τις μετρήσεις σε μικρές καλλιέργειες και μέσα σε θερμοκήπια», τονίζει και προσθέτει: «Με συνεχόμενη έρευνα ανακαλύψαμε ότι ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το σύστημα μπορεί να πάρει φασματοσκοπική κάμερα. Μπορεί, δηλαδή, να κάνει πρόβλεψη ασθενειών εντός θερμοκηπίων, που δεν υπάρχει εμπορική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ας πούμε ότι σε πέντε χρόνια μία καλλιέργεια θα καταστραφεί, το σύστημα μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να προλάβει. Να διαχειριστεί, για παράδειγμα, την άρδευση και την υδρολίπανση ή να ανοιγοκλείσει παράθυρα, σε περίπτωση, που χρειάζεται εξαερισμός». Το κόστος εξαρτάται από τις δυνατότητες. Χωρίς τη φασματοσκόπηση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ, με ανώτατο ποσό τα 4.000 ευρώ. «Απευθυνόμαστε κυρίως στο εξωτερικό. Το σύστημά μας είναι εύχρηστο, άρα δεν χρειάζεται κάποιος να είναι τεχνολογικά καταρτισμένος, για να κάνει την εγκατάσταση. Τεντώνει ένα σύρμα περίπου τρία μέτρα σε ύψος και από εκεί και πέρα τα αναλαμβάνει όλα το σύστημα. Ό, τι φτιάξαμε ήταν με ίδια κεφάλαια, οπότε τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του προϊόντος, αλλά και να ξεχρεώσουμε ένα δάνειο, που πήραμε για την πατέντα», καταλήγει.

«Τrimsignal»: 6.000 ευρώ
H Trimsignal είναι μία startup, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους 35% – 60% και την κατανάλωση ισχύος 15% – 40%. Από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας και επιτυγχάνεται ασφαλής λειτουργία, με υψηλή απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για συστήματα, όπως επεξεργαστές, των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης. «Το 2016 είχα καταθέσει μία πατέντα στην Αμερική, σε σχέση με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μετά από περίπου έναν χρόνο διασταυρώσαμε τα στοιχεία με κάποιες εταιρείες στο Silicon Valey, καταλάβαμε ότι αυτό, που έχουμε, έχει κάποια αξία και ξεκινήσαμε να συστήσουμε την εταιρεία. Καταρχάς, κατοχυρώσαμε τα πνευματικά δικαιώματα της όλης ιδέας, γιατί η βιομηχανία, στην οποία απευθυνόμαστε, λειτουργεί μόνο με αυτό τον τρόπο. Στο ενδιάμεσο κάναμε κάποια ανάπτυξη του προϊόντος σε τσιπάκια, για να δούμε ότι όντως δουλεύει. Το 2018 – 2019 καταθέσαμε αίτηση στον Διεθνή Οργανισμό για τις πατέντες, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατοχύρωσης σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε συστήσει μία εταιρεία στη Φλόριντα και είμαστε σε φάση, που μιλάμε με μεγάλους Ομίλους, για να τους δώσουμε άδεια να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κομμάτι τεχνολογίας», επισημαίνει ο Νίκος Ζομπάκης.

Όπως εξηγεί, μέχρι σήμερα η startup έχει λάβει δύο προσφορές για χρηματοδότηση από ελληνικά funds, τις οποίες, όμως, απέρριψε, καθώς οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές. «Όλη η επένδυση έχει γίνει με ίδια κεφάλαια. Πλέον, μιλάμε και με funds – κυρίως του εξωτερικού – και μέσω της ΕΤΕ, για να αντλήσουμε μία μεγάλη χρηματοδότηση. Το χρηματικό έπαθλο κατευθύνθηκε στο κομμάτι της ιαπωνικής πατέντας», καταλήγει.

«RecyTrust»: 4.000 ευρώ
Η ομάδα της RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μία διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή (B2B) χρήση και μία εφαρμογή κινητού, που συνδέει απευθείας: Α) επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες, που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά («Παραγωγοί Απορριμμάτων») και Β) πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων («Συλλέκτες Απορριμμάτων»). Ο στόχος της RecyTrust, είναι να παρέχει στους πρώτους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους δεύτερους τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Χρηματικό έπαθλο, ύψους 1.500 ευρώ, έλαβαν, επίσης, οι:

«BioCos»: Η ιδέα γεννήθηκε από τη σύνδεση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας και προθυμίας για καινοτομία. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-PlantBioCoS), ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA, που υπάρχουν στο γονιδίωμα). Tο BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς, που υπάρχουν σε μία φιάλη ελαιολάδου. Η αυθεντικότητα του DNA παρέχει στις εταιρείες ελαιολάδου την απαραίτητη προστασία από δόλιες ενέργειες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
«Mojools»: Η MOJOOLS (jools + modules) αποτελεί το πιο καινοτόμο και disruptive brand κοσμήματος. Μετά από μεγάλη έρευνα στον χώρο του κοσμήματος διαπιστώθηκε η σημαντική έλλειψη στις δυνατότητες για customization αυτών των προϊόντων. Mε τη χρήση της τεχνολογίας του 3d printing, η Mojools εφηύρε και πατεντάρισε (International Patent Application PCT/EP2019/068912) ένα νέο είδος κοσμήματος, που μετατρέπει τους χρήστες σε δημιουργούς, καθημερινά, των δικών τους, εξατομικευμένων συνθέσεων, εναλλάσσοντας διακοσμητικά στοιχεία σε όλες τις «βάσεις» κοσμήματος.
«PTARehabEcortotics»: Η PTA Ecorthotics κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες με την μέθοδο του 3D Printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο – πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament). Απευθύνεται στον πελάτη – ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ. ορθοπεδικό – φυσίατρο , αθλητή – ασθενή, που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας – οργανισμούς.
«Mojestik»: Η Mojestik παρασκευάζει Super Premium ποιότητας τροφή για κατοικίδια, την οποία διαθέτει απευθείας στους τελικούς καταναλωτές με τη μέθοδο της συνδρομής.
«MyAlgos»: Η Hermes Healthcare ανέπτυξε το ηλεκτρονικό σύστημα myAlgos, το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στην απομακρυσμένη παρακολούθηση και διεπιστημονική διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ενισχύοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία. To σύστημα παρέχει σε ιατρούς, ασθενείς και φροντιστές ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον συνεργασίας, όπου αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ένας mobile virtual assistant ικανοποιούν τις διαφορετικές τους προσδοκίες και τους ενδυναμώνουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.
«Collaborate»: Tο Collaborate αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης και υποστήριξης λήψης ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης. Η εφαρμογή στοχεύει στους παιδιάτρους και τους παθολόγους, που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παρέχεται ως μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία.

Πηγή: thestival.gr