Mε απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη, ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΔ, ο Γιώργος Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο.

«Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα»
Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται «Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας.

Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».

Τι έχει συμβεί με τον Γιώργο Κύρτσο
Ο γαλάζιος ευρωβουλευτής διαφοροποιούνταν συχνά από την γραμμή της κυβέρνησης σε τέτοιο σημείο που το τελευταίο διάστημα είχε οδηγηθεί σε οριστική ρήξη με το Μαξίμου και την Πειραιώς.

Πρόσφατα, ο Γιάννης Οικονόμου είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γιώργου Κύρτσου που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πολύ καιρό μια συγκεκριμένη τακτική. Όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό» είχε τονίσει για το θέμα ο Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τη στάση του κ. Κύρτσου στις διώξεις κατά δημοσιογράφων.

Το σχόλιο – απάντηση του Γ. Κύρτσου στο twitter ανέφερε: «Δικαίωμα του εκπροσώπου να μου κάνει-εκ μέρους της ηγεσίας-δημόσια κριτική. Κριτική κάνω άλλωστε & εγώ. Η κριτική στην κριτική μπορεί να φέρει διάλογο. Όμως να γίνει συγκεκριμένος, χωρίς «όλοι ξέρουμε». Εγώ πάντα είμαι συγκεκριμένος για COVID-19, συγκοινωνίες, δίδυμα ελλείμματα, ΜΜΕ, κα.»

Γιατί έδιωξαν τον Κύρτσο: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής
Μία σχέση που ξεκίνησε με πάθος, τελείωσε σήμερα με μία λιτή κομματική ανακοίνωση, με την οποία ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος τίθεται εκτός Νέας Δημοκρατίας.
 
Η εξέλιξη ήταν όχι απλώς προδιαγεγραμμένη, αλλά για πολλούς αρκετά καθυστερημένη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος δεν έχανε ευκαιρία να «ερεθίζει» τα ανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των κομματικών στελεχών. Μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν αρνητικά την ανοχή απέναντί του, διότι ήταν φανερό ότι ανέβαζε στροφές με προφανή στόχο τη διαγραφή του.

Η αφορμή για τη διαγραφή του δόθηκε με το σημερινό του tweet, στο οποίο έλεγε: «Tο ασφαλιστικό μαύρη τρύπα για κυβέρνηση, οικονομία. Το έλλειμμα μεγαλώνει σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αρμόδιοι δεν ενημερώνουν. Μπήκαμε σε λούκι αναδρομικών χωρίς λεφτά. Τεράστια η ουρά όσων περιμένουν σύνταξη. Οι οργανωτικές αλλαγές δαπανηρή αποτυχία. Οι θεσμοί αρκετά ανήσυχοι».

O Γιώργος Κύρτσος ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ και από αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής μάχης για τη στήριξή του.

Το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις των δύο ανδρών σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν εν μέσω πανδημίας, ο κ. Κύρτσος άσκησε δημόσια κριτική στην κατάσταση στα ΜΜΜ και προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Η κίνηση εκλήφθηκε ως «εχθρική» από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όχι μόνο δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις του, αλλά ουσιαστικά άρχισε να μην κρύβει την ενόχλησή του για τον ευρωβουλευτή.

 
«Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχω γίνει αρκετά δυσάρεστος επιχειρηματολογώντας υπέρ καλύτερων αστικών συγκοινωνιών και ταξί, πρόσθετων μέτρων αντί για σταδιακή χαλάρωση και την κάλυψη τεράστιων κενών στην καταγραφή και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς οι προτάσεις μου δεν επηρέασαν την κυβερνητική ηγεσία», δήλωσε στο iEidiseis.gr ο κ. Κύρτσος, τον Νοέμβριο του 2021.

Έκτοτε, άρχισε να πυκνώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση, με όλο και πιο αιχμηρά σχόλια, με αποκορύφωμα το σχόλιό του για την υπόθεση της Novartis και την ονομαστική αναφορά του πρωθυπουργού από του βήματος της βουλής στους δημοσιογράφους Κ. Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου, που σήμερα καλούνται από τη δικαιοσύνη, το οποίο έκανε «έξαλλο» το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κύβος για τη διαγραφή του είχε ριφθεί το τελευταίο διάστημα και ανέμεναν την επόμενη πρόκληση εκ μέρους του. Το σημερινό tweet θεωρήθηκε η τέλεια αφορμή, με τη ΝΔ να τονίζει ότι «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο κ. Κύρτσος φέρεται να διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα για επαφές του με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Προφανώς, διότι δεν θέλει να επαναλάβει το «μεγάλο πολιτικό λάθος» όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την κάθοδό του στις εκλογές του 2012 με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σωπάσει. Θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις το επόμενο δύσκολο για την κυβέρνηση διάστημα.

Πηγή: madata.gr