Στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να φέρει τη Θράκη το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Με αφορμή καταγγελίες περί απειλών που υποστηρίζει ότι δέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών εμφανίστηκε με ανακοίνωσή του προστάτης της τουρκικής – όπως την αναφέρει- μειονότητας. Aμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας.
Αυστηρή απάντηση έστειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», προσθέτει.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ζεϊμπέκ
Σύμφωνα με το Anadolu, ο κ. Ζεϊμπέκ κατήγγειλε μιλώντας σε τουρκικό δίκτυο ότι δέχεται απειλές, ενώ χθεσινή καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Χατζηβασιλείου ανέφερε πως κατά τις δηλώσεις του μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

 Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Twitter η Άγκυρα εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Ζεϊμπέκ μιλώντας και αυτή για «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στεκόμαστε δίπλα στην «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες».

Πηγή: madata.gr