Επίσκεψη στην Ελβετία πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με σκοπό την προώθηση των θέσεων και προτεραιοτήτων της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην πόλη Vallorbe, όπου φιλοξενούνται 52 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία από δομές της Ελλάδας.

Ο κ. Κουμουτσάκος συνομίλησε με τα παιδιά και τους κοινωνικούς λειτουργούς και ενημερώθηκε για τη νέα καθημερινότητά τους. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανηλίκων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ελβετία θα συνεχιστεί και ενισχυθεί, όπως συμφώνησε ο κ. Κουμουτσάκος με τον Ελβετό ομόλογό του, Μάριο Γκάτικερ.

Η συζήτηση με τον κ. Γκάτικερ επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδας – Ελβετίας στο μεταναστευτικό που υλοποιείται με κοινές δράσεις, συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στο θέμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου – συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων – όσο και στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επίσης, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στα κύρια σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως το θέμα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, των αποτελεσματικών επιστροφών σε τρίτες χώρες και της εκρίζωσης των δικτύων των διακινητών.

Ο κ. Κουμουτσάκος, συναντήθηκε, επίσης, με τον Ύπατo Αρμοστή του ΟΗΕ (UNHCR) για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), Αντόνιο Βιτορίνο.

Οι συναντήσεις με τους κκ. Γκράντι και Βιτορίνο έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, καθώς και οι δύο συνεχάρησαν την Ελλάδα για τις προσπάθειές της και τη συνεπή και αποτελεσματική συνεργασία στο μεταναστευτικό. Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν:

α) η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων (η πρώτη πτήση σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες προς το Ιράκ).

β) η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών.

γ) τα βασικά ζητήματα και η διαπραγμάτευση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

δ) η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας – UNHCR και Ελλάδας – ΙΟΜ.

ε) η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και οι επανενώσεις με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, επικεντρώθηκε στο κρίσιμο θέμα των αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων και στην ανάγκη άρσης της εκκρεμότητας του νομικού καθεστώτος της παρουσίας του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος μετά το πέρας των συναντήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να είναι η Ελλάδα διαρκώς και ουσιαστικά παρούσα στο διεθνές πεδίο, προκειμένου να προβάλει συστηματικά τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες της στο μεταναστευτικό. Αυτό θέτουμε κάθε μέρα σε εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης μου στην Ελβετία και των συναντήσεων που είχα εδώ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως μία αξιόπιστη χώρα με διαρκή και ουσιαστική συμβολή στην καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Πλέον δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις. Τις συνδιαμορφώνουμε».

Πηγή: thestival.gr