«Η Ελλάδα στο μυαλό του Ερντογάν είναι ίσως ένα από τα τελευταία -αν όχι το τελευταίο, ανάχωμα, στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών του. Και αυτό μας δημιουργεί ένα αντικειμενικό πρόβλημα», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Καμπουράκη, Γιώργο Ευγενίδη και Μάιρα Μπάρμπα.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως το τουρκικό καθεστώς είναι σε φάση παρακμής κάτι που φάνηκε και από το χθεσινό σόου στην Αγιά Σοφιά.

«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί εαυτόν συνεχιστή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο και την επιρροή – όχι εδάφη, αλλά τον έλεγχο και την επιρροή, σε μια γεωγραφική ακτίνα πολύ ευρύτερη των συνόρων της χώρας του εκεί που ήταν παλαιότερα η οθωμανική αυτοκρατορία», εξήγησε. 

Για την ελληνική διπλωματία, τόνισε πως έχει καταφέρει να μετατοπίσει τη θέση βασικών χωρών που ήταν αρκετά διστακτικές για τη λήψη μέτρων έναντι της Άγκυρας όπως είναι η Γερμανία, αν και σε αυτή την αλλαγή στάσης συνέβαλε και η ίδια η Τουρκία, με την συχνά ακραία στάση της.

Για τον κ. Φίλη, η γερμανική προεδρία στην ΕΕ είναι μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς μπορεί η Αθήνα να πιέσει το Βερολίνο να τηρήσει μια στάση που θα είναι ευρωπαϊκή και όχι αμιγώς γερμανική.

«Η Γερμανία έχει μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία, αυτό είναι γνωστό. Το θέμα για εμάς είναι να μην επιτρέψουμε στο Βερολίνο να κινηθεί μόνο στη βάση των συμφερόντων που έχει με βάση της Τουρκία και να αντιληφθεί ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στην τουρκική επιθετικότητα», τόνισε ο κ. Φίλης.

Πηγή: thestival.gr