Στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ μίλησε το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και για τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσής του από την κυβέρνηση,

«Μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε κάποια στιγμή αργότερα να βγούμε έξω, να δουλέψουμε, να ξαναβρεθούμε με τους φίλους και να πάμε τη ζωή μας μπροστά. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορεί να δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή οι αντοχές της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, αλλά πιστεύω ότι αν μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα καταφέρουμε να περάσουμε τη δοκιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γεννηματά.

Κληθείσα να σχολιάσει το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα όσα ανακοίνωσε, η ίδια υποστήριξε πως είναι ικανοποιημένη από τη στάση της κυβέρνησης «γιατί πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν. Και η πρότασή μας για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και η πρότασή μας για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει, αλλά έχουν πολύ χαμηλό τζίρο και άρα πρέπει να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Και η πρότασή μας για έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας. Εμείς σήμερα καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, λέμε για ενίσχυση όσο διαρκεί η δοκιμασία αυτή και όχι μόνο για ένα μήνα, αλλά φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει θέμα να το επεκτείνει αν συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και περισσότερα τεστ, το ακούσαμε από τον κ. Τσιόδρα. Ακούμε ότι συζητούν να υιοθετήσουν και τα κινητά συνεργεία που είναι μία ακόμα πρότασή μας για το πώς μπορεί η πρωτοβάθμια υγεία να συμβάλει και να κρατηθεί όσο το δυνατόν γίνεται πιο μακριά από τα νοσοκομεία ο ιός. Και βέβαια να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται πάρα πολύ. Και να μπορέσουν όλο και περισσότεροι να κάνουν το τεστ, το οποίο δεν μπορεί να είναι μόνο για τους λίγους. Δεν επιτρέπετε κανείς να αισχροκερδεί αυτές τις κρίσιμες ώρες. Πρέπει να ενταχθούν και τα ιδιωτικά εργαστήρια στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί. Να καθοριστεί η τιμή του τεστ από την πολιτεία έτσι ώστε να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία.

Μένει ένα σοβαρό θέμα, το οποίο δεν άκουσα από τον Πρωθυπουργό. Αφορά την ένταξη των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ισχύει για τους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα. Δεν αρκεί μόνο να τους χειροκροτούμε, που πρέπει να τους χειροκροτήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, έμπρακτα πρέπει εκτός από το επίδομα, να τους δώσουμε κάτι που θα έχει βάθος χρόνου και θα αφορά τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα», ισχυρίστηκε η Φώφη Γεννηματά.
Όσον αφορά αυτά που θα πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι επείγει η αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ.
Επίσης, τόνισε πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον κρεβάτια νοσηλείας γι’ αυτούς που δεν χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε την υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού και του υγειονομικού προσωπικού στο σύνολό του. Ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα. Έχουμε έναν νεκρό, πολλά κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν προστατευτεί επαρκώς, ενώ έγκαιρα ο κ. Τσιόδρας είχε δώσει τις οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: thestival.gr