Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Υπάρχει απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση», υποστήριξε η κα Γεννηματά μιλώντας το μεσημέρι στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, αφορμή γι΄αυτή την διαπίστωση «είναι ουρές στις τράπεζες για τις οποίες βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει το «Μένουμε Σπίτι» και όλες τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν δείξει ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία, γιατί αν κάτι τέτοιο συμβεί, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει εκ νέου καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν επαρκούν. «Η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το συνολικό σχέδιο, απαιτείται διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτείται μία συμφωνία ευρύτερη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών», είπε και τόνισε ότι ενόψει του Πάσχα θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Για παράδειγμα εκτός από το να συμπεριλάβει στους ΚΑΔ, τις ρυθμίσεις στα δάνεια και να δώσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, θα μπορούσε να βρει τρόπο με κοινοτικούς πόρους να πάρει από τους παραγωγούς προϊόντα και να τα διαθέσει στις ευπαθείς ομάδες. Αν η Κυβέρνηση άνοιγε το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και τα κόμματα, υπάρχουν τρόποι. Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου να διατηρήσουμε ενεργείς παραγωγικές διαδικασίες, να μη κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα το μάρμαρο και τις επιπτώσεις της κρίσης της υγείας. Να το συμφωνήσουμε όλοι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο επίπεδο της ΕΕ η Φώφη Γεννηματά με επέμεινε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός του κορωνο-oμόλογου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια. «Θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της Ευρώπης και στο πως θα την πιέσουμε. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων. Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών να μην την υποστείλει, να δείξει ότι την πιστεύει, να αγωνιστεί να γίνει πράξη τώρα, να πιεστεί τώρα η Γερμανία. Είναι σημαντικό ότι αυτή την επιστολή την έχουν υπογράψει και πρωθυπουργοί από το σοσιαλιστικό κόμμα και από το λαϊκό και από το νότο και από το βορρά. Αρχίζει και δημιουργείται μία ομάδα πίεσης για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή».

Ζήτησε να μην καθυστερήσει η διενέργεια των τεστ με «κινητά κλιμάκια να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, να κάνουν τεστ εφόσον προμηθευτούμε και να δίνουν οδηγίες για την περίθαλψη. Χρειάζεται ένα καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ, αλλά και στα νοσοκομεία αναφοράς. Είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι και βέβαια οι επιστήμονες, που επεξεργάζονται τα δεδομένα, πόσο κρούσματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς. Γιατί δεν δίνονται αυτά τα στοιχεία; Είναι κρίσιμο για να εξαχθούν συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πέρα από το πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πόσα κρούσματα νοσηλεύονται ανά υγειονομική περιφέρεια εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο για την προετοιμασία για την επόμενη φάση».

Πηγή: thestival.gr