Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών βρίσκουν συμμάχους αλλά και εχθρούς.
Υπάρχουν διαφωνίες για το εάν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος 5% στις ώρες αιχμής.

Οι Γάλλοι για παράδειγμα, διαμηνύουν πως επιθυμούν να γίνει 3% και θα δεχθούν να είναι υποχρεωτικό, αλλιώς 5% εθελοντικό.

Υπέρ: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες

Κατά: η Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα

Το αντεπιχείρημα είναι ότι, η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια νοικοκυριά που χρειάζονται ρεύμα, για παράδειγμα, υπάρχει ένας άρρωστος άνθρωπος που χρειάζεται ρεύμα για τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί.

Σχετικά με τον φόρο στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων στο 33% όπως έχει προτείνει η Κομισιόν – και αυτό υπό συζήτηση – οι περισσότεροι συμφωνούν, αλλά περιμένουν κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις.

Τα μέτρα «ανακουφίζουν» για 5 μήνες – Δεν λύνουν το πρόβλημα
Διπλωματικές πηγές λένε ότι τα μέτρα αυτά, «ανακουφίζουν» για 4-5 μήνες αλλά παράλληλα, επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί και συνεπώς, δεν βρίσκουν λύση στο βασικό πρόβλημα.

Συνεπώς, πληροφορίες αναφέρουν πως, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία καταθέτουν προτάσεις την επόμενη εβδομάδα πάνω στο γενικό πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου και όχι μόνο του ρωσικού, αλλά γενικά.

Σε αυτό το ζήτημα, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από Κομισιόν.

Αντίδραση έχει δημιουργηθεί και από κάποια ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, και συνεπώς πληρώνουν συγκεκριμένη τιμή άρα δεν τους ενδιαφέρει ένα πλαφόν.

Πηγή: madata.gr