Προφυλακισμένη είναι η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες, μετά την έρευνα των Αρχών για την υπόθεση απάτης και διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, κατά την οποία βρέθηκαν στο σπίτι της σακούλες με μεγάλο ποσό μετρητών.

Η βελγική δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ η οποία, με τους τρεις συγκατηγορούμενούς της έχει οδηγηθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φυλακές Σεν Ζιλ. Οι φυλακές έχουν τον ρόλο κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ενώ εκεί είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Η στάση των βελγικών δικαστικών Αρχών σύμφωνα με το Mega, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε θέματα οικονομικών απατών. Η δίκη για το σκάνδαλο θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Η φυλακή Σεν Ζιλ
Η φυλακή Σεν Ζιλ τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών και είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux. Το 1910, προέκυψε πρόβλημα συνωστισμού στη Σεν Ζιλ, που είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει η φυλακή του Δάσους. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στη Σεν Ζιν έμεναν μόνο κατάδικοι.

Η φυλακή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών ενώ, μεταξύ 1945 και 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της ανερχόταν σε 2.100 κρατούμενους, καθώς εκεί κρατούνταν οι καταδικασμένοι συνεργάτες των ναζί.

Στη Σεν Ζιλ, που σήμερα, είναι κέντρο κράτησης, λειτουργεί και το πρόγραμμα «Primaries», με στόχο η περίοδος σωφρονισμού των κρατουμένων να γίνεται με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που μπορεί να συνδέονται με την κράτηση. Οι κρατούμενοι που υπάγονται στο πρόγραμμα μαθαίνουν να συμμετέχουν με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους. 

Κάθε δύο μέρες, εκτός των παραδοσιακών δραστηριοτήτων τους (αθλητισμός, διδασκαλία, κοινές δραστηριότητες κ.λπ.), οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να περνούν το βράδυ όλοι μαζί στις κοινόχρηστες αίθουσες ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, τούς επιτρέπεται μία επιπλέον βόλτα. Σε άλλη πτέρυγα της Σεν Ζιλ μένουν κρατούμενοι που συμμετέχουν τα εργαστήρια. Οι πόρτες των κελιών τους  είναι ανοιχτές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και έχουν τη δυνατότητα να γευματίζουν μαζί.

.ethnos.

Πηγή: madata.gr