Η ασυλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, δεν αποτέλεσε εμπόδιο, με τις βελγικές διωκτικές αρχές να διαρρέουν σε τοπικά μέσα πως πρόκειται για επ΄αυτοφώρω έγκλημα.

Η Εύα Καϊλή θα διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη, όπως ορίζει το Βελγικό δίκαιο. Άγνωστο παραμένει σε ποιο σωφρονιστικό ίδρυμα θα μεταφερθεί η ίδια και οι συγκατηγορούμενοί της.

Η βόμβα στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τελικώς εξερράγη.

Οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου μετέτρεψαν την προσαγωγή της Εύας Καϊλή σε σύλληψη με τις κατηγορίες να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Μαζί με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχουν συλληφθεί ακόμη τρία άτομα μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον βελγικό τύπο, και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς των Βρυξελλών ήταν καταπέλτης αναφορικά με τις προθέσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

«Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή/και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου».

Την συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω
Η ασυλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, δεν αποτέλεσε εμπόδιο, με τις βελγικές διωκτικές αρχές να διαρρέουν σε τοπικά μέσα πως πρόκειται για επ΄αυτοφώρω έγκλημα.

Η Εύα Καϊλή θα διανυκτερεύσει σε κελί στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί ενώπιον δικαστή, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών. Ο δικαστής, στη συνέχεια, θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη, όπως ορίζει το Βελγικό δίκαιο. Άγνωστο παραμένει σε ποιο σωφρονιστικό ίδρυμα θα μεταφερθεί η ίδια και οι συγκατηγορούμενοί της.

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Πολύ, πολύ ανησυχητικά. Αντιμετωπίζουμε γεγονότα και στοιχεία που σίγουρα με ανησυχούν και πως πρώην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Η βελγική εισαγγελία αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως από τους 6 προσαχθέντες δύο έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και τα βελγικά μέσα σημειώνουν πως ο πατέρας της Εύας Καϊλή που φέρεται να είχε προσαχθεί καθώς βρέθηκε με βαλίτσα γεμάτη μετρητά στο σπίτι της κόρης του είναι ένας από τους δύο.

Το «αμαρτωλό» ταξίδι στο Κατάρ
Ιταλικά μέσα σημειώνουν πως το κινητό τηλέφωνο του Αντόνιο Παντσέρι, του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο “εγκέφαλος” του κυκλώματος, παρακολουθούνταν επί τουλάχιστον δύο χρόνια δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία για την άσκηση δίωξης στους εμπλεκόμενους. Το ταξίδι της Εύας Καϊλή, στο Κατάρ στις αρχές Νοεμβρίου και όσα η ίδια δήλωνε τόσο από τα έδρανα της Ευρωβουλής όσο και από τη Ντόχα σήμαναν συναγερμό στις διωκτικές αρχές.

«Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, την πρόοδο των οποίων παρακολουθούμε τόσο από το ευρωπαικό κοινοβούλιο όσο και από τις επιτροπές μας, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας (του Κατάρ) έχουν όχι απλά αναγνωριστεί αλλά όπως μας είπε η Διεθνή Οργάνωση Εργασίας που ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία εδώ, (το Κατάρ) μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

Στο κελί και ο Ιταλός «εγκέφαλος»
Μαζί με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο πρώην ευρωβουλευτής με την αδήλωτη Μη κυβερνητική Οργάνωση “Fight Impunity” που φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στα “έγκατα” της Ευρωβουλής.

Από εχθές μαζί με τον Παντσέρι έχουν συλληφθεί τόσο η κόρη όσο και η σύζυγός του με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε και εκτελέστηκε από τις ιταλικές αρχές στο Μπέργκαμο.

Χθές στην Λιέγη οι διωκτικές αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι ενός ακόμη εν ενεργελια ευρωβουλευτή, παρουσία όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα της Προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής καλύπτεται από το καθεστώς ασυλίας και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δεσμεύεται η περιουσία της Εύας Καϊλή και των συγγενών της στην Ελλάδα
Στη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή και στενών συγγενικών της προσώπων προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά τη σύλληψη της ευρωβουλευτή στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, των μελών της οικογενείας της και του συζύγου της.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, σύζυγος).

Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά (150.000 ευρώ) μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφώρω.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά (600.000) φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: madata.gr